Чикаго

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Чикаго

Град Чикаго е третият по големина в САЩ след Ню Йорк и Лос Анджелис, както и четвърти по големина в Северна Америка. Населението на този мегаполис, известен и като „ветровития град”, заради редовно духащите ветрове, има населени около 2 830 144 души. Заедно с броя на хората, които живеят в предградията и които образуват градската агломерация на Чикаго, бройката на жителите достига около 9 464 886 души.

Многобразният във всяко едно отношение град лежи в северната част на САЩ, щата Илинойс. Чикаго се намира на западния бряг на езерото Мичиган, точно при устието на река Чикаго.

Чикаго център

Историята на Чикаго започва през 1833 г. на мястото на съществувалия от 1803 Форт Диърборн. Днес в етническо отношение този мегаполис събира в модерната си урбанизация ирландци, немци, италианци и поляци. Този мегаполис е смятан за втория по брой на полското население в света след столицата на Полша - Варшава. В Чикаго се намира и една от най-големите общности на български емигранти. Близо 3000 нашенци живеят днес в Чикаго, като в града има български православен храм, културно-информационен център и няколко български заведения.

Сред основните туристически атракции на Чикаго са прекрасните градини и павилиони, Арт Галерията, Бъкингамският Фонтан, кампусът на Музея, Аквариума, и Планетариума, които ежегодишно се посещават от милиони хора от цял свят. Раглеждането на всеки музей е задължително за туристическата обиколка на града, въпреки че може да отнеме цял един ден.

В центъра на Чикаго се извисяват небостъргачите. Челно място е определено за Уилис Тауър (Willis Tower) - най-високата сграда в САЩ, която допреди 2009 година бе известна с името Сиърс Тауър (Sears Tower). Чикаго скайлайн (Chicago skyline) се счита за един от най-красивите в света. Централната зона е разделена на на южна, която е финансовият център на Чикаго, и северна част, където са разположени предимно жилища, с магазини и заведения.

Чикаго през ноща

Т. нар. даунтаун е страхотно място за работа и разходка. Тук е и красивият бряг на езерото Мичиган, което заедно с даунтаун образува сърцето на Чикаго. Разходката през деня и нощта в централните части на града е вълнуващо преживяване, което ще ви позволи да се насладите на многобройните небостъргачи, лъскави магазини, луксозни хотели и ресторанти.

По крайбрежието на Мичиган са разположени и големи плажове, доста приятни паркове и пристанища. Тузарските квартали на Чикаго също са тук. Бреговете на езерото предлагат много приятни алеи за каране на колело, ролери или просто разходка. През почивните дни разположените тук игрища за голф и футбол, както и зоологическата градина (Lincoln Park Zoo), се препълват от хора. Не пропускайте да посетите и и природонаучния музей на Чикаго, който също се намира на брега на Мичиган.

Бъкингамският фонтан

Тук може да видите и култовия Бъкингамски фонтан, срещу който се намира хотела, в който е живял Ал Капоне- най-големия мафиот в Чикаго през миналич 20 век. Зад хотела е "Мичигън Авеню", която е търговксата улица – доста дълга, която започва от другата страна на езерото, от Детройт, и стига до Чикаго. Всички марки имат представители на тази улица, която може да отнеме часове докато се обиколи и напазарува. Тук е и "Джон Хенкок", 3-тата по височина сграда в Чикаго.

Няма как да не отбележим, че Чикаго е лобно място на американския баскетболен отбор Чикаго Булс ( Chicago Bulls), който се състезава в Националната баскетболна асоциация на Америка - NBA. Отборът е основан през 1966 г., а името трябвало да подчертава силата и мощта му и да е свързано с традицията в месопреработването на Чикаго.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.8
55
44
35
22
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати