Милано

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Милано

В света има няколко града, влизащи задължително в топ 10 на местата, които всеки един себеуважаващ се екскурзиант трябва да посети. Милано е град мечта и влиза в този списък, като се нарежда на една от челните позиции. Милано е сам по себе си архитектурен шедьовър. Това е индустриалното, културното и артистичното сърце на Италия. Милано е и една от световните модни столици, където най-елитните дизайнери на облекла показват първо своите нови модели. Милано е едновременно забързан и спокоен град, с бурен нощен живот и приятни тихи следобеди. Музиката тук никога не спира – било то на оперна сцена или на някоя открита естрада. Милано има и традиции в спорта, най-вече със своте футболни клубове Милан и Интер. Може да звучи клиширано, но в Милано има всичко.

Екскурзията в Италия няма как да мине без да видите този вдъхновяващ град, дал на човечеството редица гении. Милано е най-голямото и главното населено място в най-развитата италианска провинция – Ломбардия. Тук, в Северна Италия, световната модна столица заема равните земи на Ломбардия, като е разположен в близост до река По. Милано е и вторият по големина град в страната. Близо 2 000 000 души живеят в самия град, а заедно с населението в провинциите, жителите на Милано стават около 4 000 000.

Историята на Милано започва преди повече от 2 500 г. назад. Около 400 г. пр.н.е. келтите инсубри обитават Милано и заобикалящия район. През 222 г. пр.н.е. римляните превземат това селище, което е получило името Медиоланум. През 293 г. след няколко века на римско управление, Милано е обявен за столица на Западната Римска империя с император Диоклециан. Диоклециан избира да остане в Източната Римска империя (със столица Никомедия), а неговият колега Максимиан - в Западната Империя. Максимиан веднага построява няколко гигантски паметници, както и голям цирк (470 х 85 м), Thermae Erculee, голям комплекс от императорски дворци и няколко други сгради. През 8 век Милано е част от Римската империя.

Катедралата в Милано

Днес родното място на Силвио Берлускони е един модерен, динамичен, но същевременно изискан град, притежаващ собствен стил и неповторимо обаяние. Туристическата обиколка на Милано задължително трябва да започне от централния площад Пиаца дел Дуомо, който смайва с красотата си. До голяма степен площадът дължи уникалността си на Миланската Катедрала (Duomo), която е една от най-високите в света благодарение на 108 м височина.

Дуомо е построена на мястото на древна катедрала от V в., в която бил кръстен Свети Августин и която е била частично разрушена от пожар през 1075 г. Строителството на сегашната катедрала започва в 1386 г. и е завършено окончателно едва през 1805 г. Първите архитекти на катедралата са Марко Солари и Джовани Солари да Карона. В Миланската катедрала на 26 май 1805 г. е коронясан за крал на Италия Наполеон Бонапарт.

Дуомо е изградена от бял мрамор, като преплита в архитектурата си различните стилове, които са били на мода в течение на няколкото столетия, през които е била строена. Фасадата и вътрешната час са смесица от готиката, барок и нео-класика, както и нео-готика. Цели 3400 статуи може да видите в рамките на катедралата, която се разпростира на обща площ от 11.700 кв. м. На върха на най-високата стрела през 1774 г. е поставена позлатена статуя на Мадоната (la Madonnina dorata). От покрива на катедралата, до който туристите могат да стигнат по стълбите или с асансьор, се открива гледка към целия град.

Милано център

Площад Дуоме основният площад в Милано, а в рамките му са разположени не по-малко атрактивните от катедралата исторически паметници Галерия Виторио Емануеле (Galleria Vittorio Emanuele II), която има формата на кръст с остъклени тавани и където се намират най-известните магазини и заведения. Тук е Кралския дворец (Royal Palace (Palazzo Reale). Туристите в Милано могат лесно да достигнат Пиаца дел Дуомо с метрото. От другата страна на галерията е разположена Ла Скала - един от най-престижните световни оперни театри. Сред основните туристически атракции на Милано е и замъкът Сфорцеско, построен през 1368 г. с главна цел да брани града.

В момента в него се помещава галерия на изкуството. Не пропускайте да посетите църквата "Santa Maria delle Grazie" в Милано, където е изложена прочутата "Тайната вечеря" на Леонардо да Винчи. Природонаучният музей се намира в Градския парк, а в него са изложени колекции както от различни минерали, така и макети на истински експонати от растителни и животински видове.

Модните традиции на Милано може да проследите по улица Монтенаполеоне и нейните пресечни по-малки улици. Тук са лъскавите бутици с екстравагантните и шикозни облекла на всички световноизвестни дизайнери. Последният писък на модата може да намерите и по улиците Виа Данте, Санто Спирито, Дурини и Сант Андреа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.3
50
42
30
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати