Берлин

08.04.2010
Бранденбургската врата в Берлин

Берлин е не само административната столица на Германия. Берлин е и „моралният” исторически център на страната. В този централен немски град днес модерното и авангардистичното е стъпило на здравата историческа основа, която проектира днешен Берлин през минали и настоящия век. Германската столица е запазила жива драматичната история на цялата страна, най-вече със символизираща желязната завеса Берлинска стена. Същевременно Берлин е световна столица на музиката, киното, изкуството и модата.

Немската столица Берлин е разположена в една от 16-те провинции на Германия, като обхваща част от североизточната част на страната. Със своето население и площ Берлин е „коронован” като най-големия град в държавата и втори по населеност в Европейския съюз след английската столица Лондон. След обединението на Западна и Източна Германия, белязано от падането на Берлинската стена през 1989 г., на 3 октомври 1990 г. градът получава статута си на столица на цяла Германия.

За Берлин се споменава за пръв път в исторически текстове през 13 век. По-нататъшната му история отрежда на Берлин да бъде столица на Прусия след 1701 г., на Германската Империя от 1871 до 1918 г., на Ваймарската република от 1919 до 1932 г. и на Третия Райх за периода между 1933 – 1945 г.. След Втората световна война градът бива разделен. Източен Берлин се превръща в столица на ГДР, докато Западен Берлин остава в територията на Западна Германия, заобиколен от Берлинската стена (1961 – 1989).

Берлин

Безспорният символ на Берлин и изобщо на цяла Германия е Бранденбургската врата. Този величествен архитектурен паметник е нещо като немската триумфална арка, още повече, че е правен по прототип на пропилея на Атинския акропол на Древна Гърция.

Бранденбургската врата е наричана някога Портата на света и е единствената съхранила се от т.нар. градски порти на германската столица. Тази емблема на Берлин е строена между 1789 - 1791 година, като архитект на проекта е Карл Ланганс, който решава да издигне творението си в стил класицизъм. Фасадната ѝ декорация и аранжимент са дело на Йохан Шадов, който проектира и 6-метровата квадрига, управлявана от римската богиня на победата Виктория под формата на триумфална корона. По време на Берлинската битка в края на Втората световна война в Европа, Бранденбургската врата е сериозно повредена, след което арката е възстановена напълно през 1956 година, а квадригата с триумфалната корона през 1958 година.

Райхстага в Берлин

Берлин притежава невероятно много архитектурни паметници, датиращи от различни периоди. Особено интересна е сградата на Райхстагът. Специално за посетителите тук е изграден стъкленият купол на заседателната зала, който позволява на хората да наблюдават дебатите. Седалището на германския канцлер – Бундесканцлерман, е една интересна модерна постройка, която бележи „новото начало” на Берлин. Доста интересна е и сградата на издигнатия отново дворец Шлос Шарлотенбург.

В Берлин има рекорден брой музеи и галерии. Над 170 малки и големи помещения и сгради с творби на стари и по-малди майстори, художници и скулптури, впечатляват туристите в града и придават на Берлин ореола на културно средище. Сред най-впечатляващите галерии и музеи са „Пергамон Музеум”, който е удивителен със старогръцката си архитектура и в който може да видите пазарните порти на античния гръцки град Милет. Тук е изложен и импозантният Олтар на Звес от Пергам, който един от най-значимите паметници на елинизма. Няма как да пропуснем и популярния Александерплац в Берлин, който е един от най- известните и посещавани площади в германската столица.

Берлин

Разположен е в центъра на града и за последен път е бил реконструиран през 1960г. Александерплац е наречен така в чест на руския цар Александър I при негово посещение в Берлин през 1805г. Тук може да разгледате известни сгради като Телевизионната кула, висока цели 365 метра, които я правят най-високата в Европейския съюз. Интересни са още сградата на хотел Форум Берлин, Часовникът на света, както и фонтанът „Дружба на Народите”.

Модерен Берлин се слави и като световна музикална столица. Нощният живот тук не спира, като по клубните сцени в града непрекъснато пускат едни от най-големите имена на световната DJ-сцена. Няма как да не отбележим, че в Берлин се провежда най-мащабният в Европа гей парад – Кристофър Стрийт дей. Ежегодишно в Берлин се провеждат и музикалните фестивали ПопКом и Майфест.

Една от впечатляващите забележителности в Берлин е Берлинската Катедрала, наречена още Берлинер Дом (Berliner Dom), която се намира в западната част на града и определено заслужава посещението си!

4.2
Общо гласували: 5
5 2
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати