Франкфурт

20.04.2010
Франкфурт на Майн

Франкфурт е определян като икономическата столица на Германия. Този град, наричан още Франкфурт на Майн, е разположен в запдноцентралната немска провинция Хесен. Със своето население от около 700 000 души градът се превръша в най-голямото населено място в този немски район. За територията на цяла Германия Франкфурт е петият по големина град, като е изпреварван само от Берлин, Хамбург, Мюнхен и Кьолн. Този финансов и транспортен център на Германия е разположен на площ от 248 кв. км около протичащата от тук река Майн.

Това безспорно е един модерен, оживен и колоритен град. Като един от водещите финансови центрове в Европа, във Франкфурт се намират седалищата на Европейската централна банка и Франкфуртската външнотърговска банка. Според официалното становище, произтичащо от реномирания Ливърпулски университет, Франкфурт е най-богатият град в Европейския съюз. Като такъв няма как урбанизацията му да не е на нужното ниво – във Франкфурт са издиганти доста от най-високите сгради в континентална Европа.

Именно многото небостъргачи, концентрирани в централната част на Франкфурт са му заслужили прякорът "Майнхатън", като се прави аналогична връзка с модерния едноименен квартал на Ню Йорк. Според статистиката към август 2009 във Франкфурт има 21 сгради с височина над 100 метра, като в процес на планиране са още 7. Повечето от тях са офисни сгради, предимно централи на банки и застрахователни компании.

Франкфурт

Сред останалите небостъргачи изпъква централата на "Комерцбанк" - "Комерцбанк Тауър" (Commerzbank Tower), която е и най-високата сграда тук. Още от Средновековието Франкфурт се очертава като един от главните търговски центрове в Европа. Днес в градът седалища имат повече от 300 банки, както и четвъртата по големина в света стокова борса. Летището Франкфурт Рейн-Майн е третото по големина пътническо (след Хийтроу и Шарл дьо Гол) и най-голямото товарно летище в Европейския съюз.

Данни за заселване на района на днешен Франкфурт има още от 3000 г. пр. н.е., но първите писменни сведения за града датират от 22 февруари 794 г. През 843 г. Франкфурт става най-важен град в кралството на източните франки. През 1222 г. Франкфурт става свободен имперски град, а от 1562 г. императорът бива коронован тук. Историческата справка за този германски град продължава с обявяване на статута му на свободен град и седалище на Федералното правителство през 1815 г. През 1871 г. тук се подписва договорът, с който се прекратява Френско-Пруската война.

Началото на стоковата борса във Франкфурт и построяването на сградата й става през 1879 г., а три години по-късно, през 1880 г. е издигната красивата сграда на старата опера. Тя е построена благодарение на дарения, но е била напълно разрушена през Втората световна война. През 1981 г. уникалната й фасада е отлично реставрирана. Това е и едно от местата във Франкфурт на Майн, където контрастът между новото и модерното е ярко изразен - срещу операта се издигат няколко небостъргача. Университетът във Франкфурт се появява през 1914 година, а летището Франкфурт Рейн-Майн е изградено през 1926 г.

Frankfurt

Културния живот във Франкфурт е оформен от мнoгобройните забележителности, музеи, а в града не липсва и бурен нощен живот. Туристическата обиколка през Франкфурт може да тръгне от стария център, известен като Рьомер (Römer). Тук може да разгледате доста сгради, построени в типично немски стил. Сред тях се нарежда и кметството на Франкфурт , чиято постройка датира от 1405 г.

Срещу кметството е разположена красивата катедрала Свети Бартоломей (St. Bartholomäus), в която между 1562 и 1792 г. официално са били коронясвани владетелите на Свещената Римска империя. Доста близо до стария център на Франкфурт е разположена и известната църква Паулкирхе (Paulskirche), в която през 1848 година е било свикано първото германско народно събрание. Не пропускайте да посетите и ботаническата градина във Франкфурт , както и зоологическата градина, която е втората най-стара след тази в столицата Берлин.

4.2
Общо гласували: 9
5 5
4 1
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
verrmont
verrmont
05.02.2012 22:54
наистина е така.Заслужаваси и оште как.
0
0
Lusi
Lusi
23.01.2012 16:36
Този град е великолепен, наистина си заслужава да се види!
0
0