Залцбург

17.04.2010
Salzburg

Залцбург е известен с това, че е родното място на Моцарт. Ако посетите този прекрасен австрийски град, ще забележите, че доста неща в него напомнят, че именно той е дал на света един от най-великите композитори и музиканти в цялата история на човечеството. В интерес на истината повечето от това е направено с комерсиална цел. Двата музея на Волфганг Амадеус Моцарт в Залцбург са забележителни, но срещу входна такса. Шоколадовите изделия с името на композитора са невероятно вкусни и можете да ги намерите навсякъде из Залцбург . На всичкото отгоре от повечето кафенета, музеи или пък магазини звучат Моцартовите произведения.

Залцбург е разположен в Западна Австрия и е главен център на едноименната провинция. След Виена, Грац и Линц Залцбург е четвъртият по големина град в Австрия, с население около 160 000 жители. По неофициални данни обаче броят на хората, които живеят в Залцбург, достига доста повече от 200 000 души.

Залцбург е популярен курортен град, който лежи в подножието на Алпите, между Бавария и Тирол, от двете страни на река Залцах или Солената река. Покровителят и патрон на Залцбург е монах на име Рупорт, който през 8 век основава в стръмните скали манастира "Свети Петър" и християнизира населението. През 798 г. градът получава статут на архиепископство и става един от десетте главни градове на Европа. Името на града се превежда като „Замък от сол”.

Залцбург е впечатляващ с едни от най-живописните средновековни улички и с великолепните си дворци. Тук се намира дворецът „Мирабел“, чийто парк е един от най-изящните в Европа. Той е разположен на отсрещния бряг на реката. Построен през 1606 г. замъкът „Мирабел” в Залцбург е издигнат от Волф Дитрих за неговата любовница и техните деца. Сградата на университетът в Залцбург е построена през 1623 г. Като предварителен етап, за университета, е открита гимназия през 1617 г., като предишни опити са се проваляли поради липса на терен.

Залцбург

През 1622 г. гимназията става университет Залцбург с теологически и психологически факултет. Това учредяване е съществена част от противореформационната политика на княжеските епископи, което трябвало да доведе до по-доброто образование на свещениците. От 1772 г. до 1803 г., по време на управлението на архиепископа Франц Йозеф Колоредо от Валзее и Мелс, Залцбург е станал център на късното просвещение. Училищната система е реформирана по австрийски образец и са извикани многобройни учени и творци в Залцбург .

Често наричат Залцбург и „Града на Моцарт”, защото, както стана вече ясно, гениалният композитор е емблемата на Залцбург. Родната къща на Моцарт сега е музей. Всяка година през ноември се провежда Залцбургският музикален фестивал. Шоколадовата индустрия с марката Моцарт стартира през 1890 г., когато Паул Фьорстер сътворява бонбоните „Моцарткугелн“ с лика на самия композитор.

Панорамна снимка на Залцбург

През ноември Залцбург се превръща за кратко в една от световните музикални столици. Това се случва заради ежегодния фестивал. Смята се, че Залцбургският музикален фестивал е с най-скъпите билети в света и с най-силно присъствие на финансово-политическия елит. На фестивала идват Виенската филхармония, Берлинската филхармония, Щатскапеле Дрезден и др.

Старият град на Залцбург е разположен в красива местност между река Залцах и Мьонхсберг, като реката разделя стария от новия Залцбург. Над него величествено и красиво се издига крепостта Хоензалцбург, Тя е построена за принцовете архиепископи и днес свидетелства за разточителния и охолен начин на живот, който някога са водели.

Изключително красивата сграда на замъка спокойно може да се мери по-хубост с невероятната гледка, която се открива към околността от високия хълм, на който се намира. Виждате сякаш на длан както Алпите, така и самия град Залцбург .

3.9
Общо гласували: 10
5 2
4 6
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати