Езерото Мичиган

30.05.2010

Езерото Мичиган (Lake Michigan) е едно от петте големи северноамерикански велики езера, които образуват най-голямата група от сладководни езера в света. Огромно е значението и незаменими са ползите, които тези водни басейни оказват в биологичното и екологичното равновесие на нашата планета.

Популярни с неповторимата си красота и природно многообразие петте езера, които често се наричат и вътрешноконтинентални морета (наместа отсрешният бряг не се вижда заради огромните размери на бесейните и заради заоблеността на земното кълбо) са разположени по границата между Канада и Съединените Американски Щати. Петте сладководни езера са Горното (Lake Superior), Мичиган, Хюрън, Ери (Lake Erie) и Онтарио.

Езерото Мичиган е второто по обем на водната маса след Горното, което е и най-дълбокото. То е по мащабно от площта на Република Чехия например. Езерото Ери е най-плиткото и най-малко по обем, а Онтарио заема най-малка площ, като същевременно е разположено и на доста по-малка надморска височина от останалите четири басейна. Хюрън е по-плитко от езерото Мичиган, но се нарежда на второ място по големина.

Езерото Мичиган

Горното езеро граничи на юг с щатите Уисконсин и Мичиган, САЩ. Хюрън е главната връзка между всичките пет Големи езера. В него се стичат притоци от Мичиган и Горното езеро. Единственото от всички, което се намира изцяло на територията на САЩ е именно езерото Мичиган. То граничи четири щата - Индиана, Илиноис, Уисконсин и Мичиган, като всъщност езерото дава името на едноименния щат. Етимологията на наименованието Мичиган идва от индианското име, което му е било дадено преди векове - миши-гами (mishi-gami), което в буквален превод звучи като „Големи води”.

В северна посока езеро Мичиган се свързва с езерото Хюрън посредством пролива Макино. Цялото сладководно езеро Мичиган обхваща площ от 57.800 кв. км., като е разположено при средна надморска височина от 176 метра. Общата дължина на бреговата ивица на езерото Мичиган достига значителните 2646 км. Това американско езеро в най-дълбоката си точка достига до около 281 метра, на ширина е около 190 км, а ширината на сладководните води на Мичиган са около 190 километра.

Езерото Мичиган съставлява източната граница на град Чикаго. Бреговете на огромния басейн, който сред жителите на града е известен като „морето” опират до сърцето на Чикаго – даунтаун, който е разделен на две части. Южната представлява финансовият център, а северна част е изградена предимно от жилища, магазини и заведения. През всички сезони брегър на Мичиган покрай Чикаго кипи от живот, особено през летните месеци. Тогава тук е пренаселено от малки корабчета и частни яхти.

Покрай езерото Мичиган са разположени и някои от големите паркове на Чикаго, като например Грант Парк. Тук се провеждат редица музикални и театрални фестивали през годината, а отделно от това паркът и красивото крайбрежие на Мичиган, което е единственото място, където може да се открие известния камък Петоски, е обикнато място от много жители на Чикаго за разходки и отдих през уикенда.

В тукашната част на Даунтаун е разположен и Мичиган Авеню, където са концентрирани магазините и бутиците на световно известни дизайнерски марки. На самия бряг на езерото Мичиган се намира и една интересна атракция – огромно виенско колело, което вечерно време се осветява красиво от хиляди електрически разноцветни лампички. Атракционът достига до 40 метра височина, а от всяка една от 40-те му кабинки се открива невероятна гледка към Чикаго и към самото езеро Мичиган.

3.8
Общо гласували: 4
5 0
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати