Сингапур

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Сингапур

Буквално преведено от санскритски Сингапур (Singapore) означава "град на лъва". Това име носят едновременно островът, реката, градът и държавата Сингапур. Страната Сингапур с нейната столица е разположена на едноименния остров, който лежи южно от Малакския полуостров. Остров Сингапур е отделен от полуостров Малака от пролива Джохор, който е с дължина 55 км. През него е направен насип, свързващ страната с Малайзия. Сингапур е и трето по големина в света пристанище, което е показателно за икономическото ниво на града и като цяло на азиатската страна.

Първите исторически сведения за Сингапур са от китайски текстове, датиращи от 3 век. По това време Сингапур е бил една от външните граници на азиатското царство Сривижая, което е било разположено в земите на Суматра. Първоночално Сингапур е бил наричан с яванското име Темасек и докато носи това наименование той се развива като значим търговски център. Скоро обаче историческата му съдба отрежда да загуби отново значимостта си. До голяма степен този упадък е причината да не са успели да се запазят почти никакви доказателства от този период за Сингапур (освен няколко археологически артефакта).

Между 16 и 19 век. Сингапур влиза в състава на Джахорското султанство, а по-късно - по време на малайско – португалските войни е окупиран от потугалската армия. След тази окупация Сингапур временно попада под контрол на португалците (през 16 век). и на холандците (през 17 век). Като цяло през по-голямата част от историята си Сингапур е бил съставен предимно от обикновени хора – рибари, а често тук са се укривали и различни пирати.

Singapore

През 1824 г. „Британската източно-индийска компания“ изкупува целия остров Сингапур от тогавашния управник на острова султан Хюсеин Шах за 60 000 долара. Срещу годишна такса от 20 000 долара британците буквално успели да си купят Сингапур, в резултат на което малко по-късно, на 1 април 1867 Сингапур е обявен за британска колония.

По време на Втората световна война японците нападат острова и въпреки превъзходството на британците се стига до английската капитулация през 1942 г. След референдума от 1962 г. Сингапур става част от Малайската федерация заедно с Малая , Сабах и Саравак. Една от щастливите дати в историята на Сингапур е 1963 г., когато островът става независим от Великобритания. На 9 август 1965 г. Сингапур придобива своя суверенитет.

Днес Сингапур е модерен, шумен, силно урбанизиран, с високи небостъргачи и съвременна градска инфраструктура. Наред с Хонг Конг, Южна Кореа и Тайван, Сингапур се счита за един от Четирите Азиатски Тигъра що се отнася до икономическо състояние. Една от основните индустрии на Сингапур също така е туризмът, защото страната и градът са популярна туристическа дестинация. Близо 8 милиона туристи годишно преминават през Сингапур, което му носи финансови печалби от порядъка на около 11 милиона долара всяка година. За да привлече в страната и града повече посетители правителството на Сингапур реши да легализира хазартните игри, като в момента само две казина в странта имат право да ги упражняват.

Ако не сте любител на правилата, порядките и тяхното стриктно спазване, то определено Сингапур не е вашето място. Трябва да знаете, че тук всичко е строго канализирано, това е мястото, където всяко едно правило автоматично се превръща в закон и не се пристъпва. Сингапур се счита за най-чистият и зелен град в Азия и това не е случайно. Това признание градът-държава дължи най-вече на факта, че всичко е регламентирано, а нарушителите трябва да очакват едни от най-солените глоби, които се срещат изобщо по света.

В резултат на тази строга, но справедлива система от правила, Сингапур се счита за една от най-безопасните туристически дестинации по света. Доскоро тук дъвката бе табу, защото замърсява града и околната среда, в резултат на което този продукт днес може да се набавя само от аптеките. В Сингапур са категорични – тези, които бъдат хванати в употреба или продажба на наркотици, търпят смъртно наказание.

Небостъргачите в Сингапур

Сред туристическите забележителности, които непременно трябва да посетите в Сингапур са ботаническата градина, в която може да влезете срещу входен билет от 4 долара. Във вътрешността на този „зелен оазис” имате възможността да се насладите на всякакви разновидности на орхидеята, която всъщност е и цветето-символ на Сингапур. В непосредствена близост до градината се намира и зоопаркът. Една от най-големите атракции в Сингапур е единственият по рода си в цял свят нощен зоопарк. Тук нощем имате уникалната възможност да разгледате над 1000 животни от близо 140 вида, които са разположени в изкуствено създадена естествена среда.

Входният билет за възрастни в нощния атракцион на Сингапур е 20 долара. Ако минете през ботаническата градина, зоопарка, задължително се отбийте и през Океанариумът в Сингапур, което е едно незабравимо изживяване. В него, по протежение на около 84 метра ще се насладите на красивия подводен свят на риби, корали и всякакви водни животни. Срещу допълнително заплащане имате опцията дори да поплувате редом с делфините.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.1
54
42
33
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати