Токио

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Токио през ноща

В буквален превод името на японската столица Токио се превежда като „Източна столица”. Със своите милиони жители Токио днес е една от най-големите метрополиси в света. Населението само на 23-те токийски района със специален статут е 8 489 653 души, на префектура Токио е 12 576 601 души, а на агломерацията Голямо Токио, включваща още префектурите Чиба, Канагава и Саитама – близо 35 000 000 души. Централната част на Токио е разположена северозападно от Токийския залив.

Както повечето азиатски столици и големи градове Токио започва своята история от малко рибарско селище. Тогава Токио се е наричал Едо, като през 1497 г. Ота Докан построява замъка Едо. През 1590 г. Токугава Иеясу прави Едо своя база, и когато през 1603 г. става шогун градът вече е център на неговото военно правителство. По време на последвалия период Едо, градът се разраства до един от най-големите градове по това време с население над 1 млн. души през 18 век.

Още тогава той става столицата на Япония, въпреки че императорът живее в Киото, която е имперската столица на страната. До 1869 г. той се е наричал Едо, когато 17 годишният японски император Мейджи променя името му на Токио. По това време Токио вече е бил националния политически и културен център и императорът го прави своя резиденция, като замъка Едо се превръща в имперския палат.

През 1923 г. Токио търпи голямо земетресение, което почти го изравнява със земята. На 16 февруари 1945 американски бомбардировачи започват масирани бомбардировки на града, в които тогава намират смъртта си между 75 000 и 200 000 души. Токио е бил практически напълно разрушен по време на Втората световна война, в резултат от бомбандировките на американската авиация. Възстановяването на града започва в началото на 50 те години на миналия век, а настоящият строителен бум, обхваща японската столица през 80 те години.

Токио

Трябва да отбележим, че Токио е един от трите финансови центъра в света заедно с Ню Йорк и Лондон. Токио има най-голямата метрополисна икономика в света. Според приучване на „PricewaterhouseCoopers” градската територия на мегаполиса има общо БВП от 1 191 мрлд. през 2005 г., което го прави най-голямото БВП на градска агломерация в света. 50 от компаниите в списъка Global 500 имат седалища в Токио.

Токио е международен финансов център, в който се намират седалищата на някои от най-големите инвестиционни банки и застрахователни компании, осен това е център на транспортната, издателската и телевизионната индустрии.

Според The Economist Токио е оценен като най-скъпият за живот за 14 поредни години в края на 2006 г. Токийската фондова борса е най-голямата фондова борса в Япония и втора в света по пазарна капитализация и четвърта по оборот. Този огромен модерен културен, финансов, икономически и т.н. мегаполис привлича годишно милиони туристи от цял свят, която също се оказва благоприятно за икономиката му.

Навярно заради двете поголовни опустошения на Токио - първо през 1923 г. след Голямото земетресение в Канто и втори път след бомбардировките над Токио, днес архитектурата на японската столица се състои от хипер модерни, лъскави сгради, високи небостъргачи и обширни молове, като рядко можете да срещнете някоя старинна сграда.

Изглед на Токио

Интересна за посещение е Националната парламентарна библиотека, която всъщност е националната библиотека на Япония. Основана е през 1948 г. на основата на библиотеките на двете камари на довоенния японски парламент. През 1949 година към Националната парламентарна библиотека е присъединена и Националната библиотека (старата Императорска библиотека), най-голямата в Япония до този момент.

В японската столица има множество паркове и градини. Безспорно една от най-големите забележителности в Токио е Императорския дворец. Той е бил разрушен от американските бомбандировачи през 1945 година, а реконструкцията и възстановяването му са завършени през 1968 година. За жалост Дворецът е открит за посетители само веднъж в годината, на рожденния ден на императора.

В останалите дни посетителите не могат да го видят, тъй като е обграден от дървета, стени, крепостни съоръжения и водни канали. Едно от красивите места в императорския комплекс в Токио е мостът Нидзюбаши, който води към вратата на самия дворец. Към дворцовата територия влиза и красивият обществен парк, зад който започва поредица от високи съвременни офис сгради.

Токио отгоре

Гинза пък се нарича търговската улица на Токио. Разположена на юг от Yaesu и Kyōbashi, западно от Tsukiji, на изток от Yūrakuchō и Uchisaiwaicho, и на север от Shinbashi. Тук можете да се впуснете в шопинг турове, защото това е зоната в Токио с многото универсални магазини, бутици, ресторанти. Също така мнозина световни класации спрягат този токийски булевард за едно от най-шикозните и скъпи места за пазаруване.

Ако имате възможност не пропускайте да посетите Дисниленд в Токио. Най-лесният начин за достигане до него е да се използва метро. Линията, която директно би ви завела до желаното място е Юракучо-сен (Yurakucho Line). За по-лесно различаване всяка метро-линия е обозначена с различен цвят. В нашия случай цветът е жълт, а спирката, на която трябва да слезете е Шинкиба. Всъщност Дисниленд в Токио се намира в голямото предградие Чиба.

Картата, която осигурява достъп до всички възможни атракции тук е около 36 долара, но иначе другите прорпуски варират от 2 до 20 долара. Преминете ли през хода веднага ще се озовете в невероятния свят на Дисни, в който не липсва нито един от обикнатите му герои и декорите, които сякаша са оживели от приказките. Целият комплекс е разделен главно да три части Дивия Запад, Страната на приключенията, Страната на чудесата. В Дисниленд в Токио първото, което ще ви направи впечатление е дворецът, който е запазена марка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.7
52
42
32
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати