Шанхай

25.04.2010
Изглед на Шанхай

Шанхай (Shanghai) е една от провинциите на Китай или по-точно една от четирите градове-провинции. Разположен в източната част на огромната китайска република, на делтата на река Яндзъ, Шанхай се счита за най-големия град на територията на страната. Цели 18 450 000 души (възможно е дори да са повече) живеят в Шанхай на площ от 6 340 кв. км. Агломерацията на Шанхай бие по размери дори и Пекин и Тяндзин. Самото име на китайския град се превежда буквално като „на морето”, а често наричат Шанхай и "Градът на изгряващото слънце".

Историята на Шанхай също започва като малко риболовно градче. До началото на 20 век обаче той се разраства до невероятни размери и става най-важният град в Китай. Тогава Шанхай е център на популярната култура, на споровете на интелигенцията и на политическите интриги от ерата на Република Китай. Шанхай в даден момент дори се превръща в третия най-голям финансов център в света, след Ню Йорк и Лондон. Бил е и най-натовареният търговски град от Далечния изток. След идването на комунизма през 1949 г., Шанхай преживява тежки времена от тежките данъци на централната власт и липсата на чуждестранни капитали.

След връщането на пазарната икономика в политиката на Партията спрямо Шанхай през 1992 г., градът успява отново да задмине бързо развиващи се градове като Шънджън и Гуанджоу. Днес Шанхай се счита и за един от двигателите на китайската икономика и финанси. Свидетелство за напредъка и икономическия ръст са многото небостъргачи и модерния начин на живот в града. Това „лъскаво” лице на Шанхай обаче има и обратна страна, която се свежда до поляризацията на много бедни и много богати. Проблемът със социалното неравенство върви ръка за ръка с имиграцията.

Шанхай

Туристическата обиколка в Шанхай може да продължи с дни, дори и седмици. Сред забързания модерен темп на града паркът Тяншан е едно невероятно тихо, спокойно и приятно място, където може да избягате от градската шумотевица и глъчка. Тук дърветата са толкова много, че дори на места има шанс да си помислите, че сте попаднали в някоя гора. В центъра на парка има красиво езеро с мост над него, а навсякъде из този „спокоен оазис” на Шанхай може да видите улични певци и сомобитни танцови ансамбли, майки с деца, както и пенсионери, които играят на тукашния вариант на родната табла.

В хипермодерния център на Шанхай се намира Пудон с неговите огромни небостъргачи. Тук имате възможност да се изкачите на кулата Джин Мао. Огромната сграда е с височина 340 метра, а посетителите й могат да се доберат догоре с модерен и бърз асансьор. Интериорът на кулата се отличава с лъскавия си и модерен дизайн. През специалните монтирани бинокли, които работят за минута, след като пуснете монета, можете да разгледате отвисоко всички отличителни места в Шанхай и като цяло да се насладите на спиращата дъха гледка към целия град.

Сградата не теливизионната и радио кула в Шанхай е една от емблематичните за града с нейния атрактивен и футуристичен дизайн. Не пропускайте да посетите и Океанариумът в Шанхай, който функционира вече 33 години. Океанариумът е с площ от около 16 хил. кв. км и е открит през 1977 година. Той е в списъка с най-големите водни паркове в света. За годините, в които е съществувал, е бил едно от най-посещаваните места в Шанхай. Само през миналата година от тук са минали над 5 млн. посетители.

Shanghai

През 2005 година обаче в Шанхай отвори врати и тукашния Дисниленд, който постави Океанариума под сериозна заплаха за мястото му на атракцион номер 1 в Шанхай. Поради тази причина в момента тече мащабна реконструкция на развлекателните съоръжения. Тя ще отнеме около 6 години и над 5, 5 млрд. долара. Предвидено е през 2010 година Океанариумът в Шанхай да бъде разширен до площ 67 хил. кв. км, а атракциите в него да се увеличат до 70.

4
Общо гласували: 8
5 3
4 2
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
мариса
мариса
26.02.2012 22:20
историята ми хареса,защото се спомена думата популярност, а аз съм най-популярното момиче в гимназията!
0
0