Рим

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Ватиканът

Италия, Рим, Папата – това е първата асоциация, която хората обикновено си правят, когато чуят за италианската столица Рим. Тази някогашна столица на Римската империя, която е най-могъщата, голяма и най-дълго просъществувалата империя в класическата западна цивилизация и до днес дължите славния си блясък и красота на хилядолетната си история. Столицата Рим е разположена в италианската област Лацио, като през нея красиво преминават теченията на реките Тибър и Аниене. Над 2 500 000 души живеят в самия Рим, а в предградията, които достигат чак до Тиренско море броят на жителите скача до малко по-малко от 4 000 000 души.

Град Рим има вече близо 2800-годишна история, от които 500 като държава. Според легендите Рим „се ражда” на 21 април 753 г. пр. н.е., когато братята Ромул и Рем основават града от селата по седемте хълма край река Тибър. Градът е възникнал на хълма Палатин и Ромул станал първият цар на Рим. Родените в Рим се наричали патриции. Те имали право да участват в народните събрания за разлика от плебеите - преселниците в Рим, чийто брой нараствал с развитието на града. Плебеите били извън родовите организации на коренните римляни и нямали политически права.

През 509 г.пр.н.е. патрициите премахнали монархията и Рим бил провъзгласен за република - първата в световната история. През 74 г.пр.н.е. Рим се изправил пред голямо изпитание, когато един роб от Тракия на име Спартак вдигнал най-голямото за времето си въстание. След тригодишни непрестанни битки Крас потушил въстанието. Много след залеза на империята през 5 век, на 20 септември 1870 г. Рим се присъединява към току-що освободената и обединена Италия и съответно става столица на държавата.

Колизеума

Милиони туристи годишно минават през невероятните улици и площади на Рим, които свидетелстват за възникването и развоя на една цивилизация. За да разгледате Рим ще са ви необходими месеци, защото на всяка крачка изниква нещо ново и интригуващо, което носи със себе си дълга история. Добре е да знаете, че опашките през Колизеума, Форума, Историческия музей или пък Музея на Ватикана буквално са километрични. Пред Ватиканския музей хората, които се трупат, оформят опашка, дълга около 3-4 километра.

Един от символите на града – Колизеумът в Рим, в действителност не е толкова красив и блестящ, както сме свикнали да го виждаме по картички и филми. Все пак тази достолепна сграда си остава колосален паметник на Рим. Доста поразрушен Колизеумът няма днес трибуни, на често се налага човек да разчита на въображението си, за да си представи каква е била грандиозната гледка на това място в древността. Няма как да пропуснете и Триумфалната арка на император Константин I, която се намира точно до Колизеума.

Рим

Друго емблематично място в Рим е Piazza di Spagna и испанските стъпала. Днес стъпалата са най-известни с това, че там се правят модни ревюта. До тях се стига по улица Via Condotti, на която пък са магазините и луксозните бутици на всички световноизвестни модни марки - Gucci, Dolce & Gabbana, Armani, Bvlgari, Christian Dior и т.н. Още една известна миниатюра от картичките, рекламиращи Рим е Fontana di Trevi. Този фонтан е най-големият в Рим. Той маркира края на един от акведуктите, които в древността са снабдявали града с вода. Категорично може да се каже, че на този фонтан, Колизея и Испанските стъпала е целогодишно най-пренаселено от туристи.

Пантеонът (Pantheon) или наричан "храм на всички богове" е забележителна пищна историческа постройка. Римският форум някога е бил централната част на древен Рим. Днес той съставлява най-обширната зона с руини и свидетелства на славното минало на Рим.

Задължителна спирка в Рим е Ватикана, църквата Свети Петър и Ватиканските музеи. Макар и километричните опашки, в тези забележителни места се влиза доста бързо – от порядъка на половин час чакане, което си е направо нищо, имайки предвид, че вътре ще зърнете невероятните творби на Микеланджело и Рафаело. В Систинската Капела се намира картината Страшния съд на Микеланджело, както и Сътворението на Адам. На площада Свети Петър се намира и Базиликата Св. Петър, която е централно свещено място на Римокатолическата църква.

Още една грандиозна забележителност на Рим е замъкът Сант Анжело, който се намира съвсем близо до Ватикана, като от папския дворец има една крепостна стена, която и води към замъка Сант Анджело. Замъкът Сант Анджело е известен още като Мавзолеят на Адриан (Адриан, демек император Публий Елий Траян Адриан). Император Адриан започва да го строи през 135 г. като мавзолей за себе си и членовете на своето семейство. След смъртта на Адриан строителството завършва през 139 г. неговият приемник Антоний Пий.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.1
55
43
32
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати