Берн

16.04.2010
Берн

Берн е разположен в северозападната част на Швейцария. Този невероятно красив град е столица на страната и най-голямо населено място в четвъртия по големина кантон в алпийската страна. Градът лежи красиво на река Аар (Aare), която е ляв приток на Рейн и която обргражда Берн от три страни с воден ръкав. Щвейцарската столица не е толкова гъсто населена, както повечето европейски столици. Населението на Берн наброява 128 041 души. Градът има неверотно красива стара част, която е включена в списъка със Световното културно наследствео на ЮНЕСКО през 1983 година. Берн се разпростира в радиус на 12 км във всички посоки около стария град.

Името на града Берн идва от тукашната дума за мечка. Кафявите хищници са символът на швейцарската столица и във връзка с възникването й местните разказват доста интригуваща история. През 1191 г. херцог Бертолд V фон Церинген (Duke Berchtold V of Zähringen) се увлича в преследването на една мечка и неусетно достига до местност, която е обградена от три страни от река Аар.

Германският благородник, естествено, успява да отстреля дивото животно, но докато обикаля из местната природа, остава запленен от красотата й. В резултат на това и решава да основе по тези места град, който кръщава Берн. Възложил задачата на Куно фон Бубенберг, който изсякъл гората и използвал дървения материал за строежа на Берн. През 1405 г. градът претърпява унищожителен пожар и е издигнат почти изцяло на ново, като този път сградите били построени от пясъчник. През 16 и 17 век следва повторно издигане и преустройване сградите в Берн.

През 1218 г. императорът на свещената Римска империя - Фридрих II признава Берн за свободен град. Бертолд така и умира без наследници. През 1353 г. Берн се присъединява към младата швейцарска конфедерация и става водещ град. Берн става най-големият град-държава на север от Алпите, след като включва в състава си Арау през 1415 и Во - през 1536 г., както и някои други по-малки територии. През 1798 г. Берн е окупиран от френските войски по време на френските революциони войни и губи голяма част от териториите си. През 1831 г. градът става столица на кантон Берн, а през 1848 г. е обявен за административна столица на Швейцария.

Основан през 12 век по хълмовете на край река Ааре, швейцарската столица Берн днес съчетава голяма гама от характерни за дългата му история архитектурни особености. В Берно може да видите аркади от 13 век, както и фонтани от 16 век. Повечето от архитектурните шедьоври днес са благодарение на мащабната реставрация през 18 век, който не премахва, а само допълва оригиналния чар на града.

Освен мечката, която се появява на герба на града за първи път през 1224 г. друг символ на Берн е Часовниковата кула. Тя се извисява в центъра на стария град и е еталон за официалното бернско време. Също така тя е и отправна точка за измерването на всички разстояния в Кантона. Местните наричат Часовниковата кула Цайтглоке. По главната му източна страна на часовника има сложен астрономически и астрологичен механизъм, който показва 24-те часа на денонощието.

Bern

Освен това той дава сведение за 12-те часа дневна светлина, позицията на слънцето в зодиака, съответния ден от седмицата, датата и месеца, фазите налуната, плюс издигането на слънцето над хоризонта през настоящия период от годината.

Днес посетителите на Берн имат възможност да се изкачат по Часовниковата кула и да се насладят на красивата гледка от върха й. Освен това една опознавателна обиколка на вътрешността на този символ на Берн също е доста полезна. Малко преди настъпването на всеки кръгъл час, от вътрешността на часовника се появяват механични фигури – танцуващ шут, Хронос с неговия пясъчен часовник, кукуригащ петел и парад на мечки.

5
Общо гласували: 2
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
магдалена
магдалена
26.02.2012 21:48
тази история е супер!Благодаря тази история много ми помогна с домашното!
0
0