Рио де Жанейро

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Copa Cabana Rio de Janeiro

Пълното име на града е Сао Себастиао до Рио де Жанейро (São Sebastião do Rio de Janeiro). Рио де Жанейро в буквален превод означава Януарска река. Името си е получил от екипажа на португалски кораб, който акустира на тукашния бряг на 1-ви януари 1502 година. Едно друго название на Рио де Жанейро е Сидаде маравильоса, което пък скромно се превежда като „Чудесният град”. Бразилците са на мнение, че Бог е сътворил света за шест дни, а седмият е посветил на Рио.

Рио де Жанейро е един от най-забележителните и динамични морски градове в света. Той е разположен на брега на Южния Атлантик, в Югоизточна Бразилия, център на щат Рио де Жанейро. Той е вторият по големина град в Бразилия след Сан Паулу, а от 1764 до 1960 г. служи за столица на страната, след което главното населено място се премества в Бразилия.

Рио де Жанейро (Rio de Janeiro) по време на карнавала е мечта на всеки пътешественик по душа и любител на страстните танци и горещите емоции. Мнозина, които са имали удоволствието да посетят тази грандиозна забава, която навярно е най-рекламираният подобен фестивал в цял свят, са на мнение, че досегът до латиноамериканските ритми и начина на забавление на бразилците е нещо, което не се забравя цял живот. Карнавалът в Рио де Жанейро продължава близо две седмици, като започва винаги в събота, 40 дни преди Великден, и завършва във вторник, последният ден преди постите.

Рио де Жанейро панорамна снимка

По време на карнавала в Рио де Жанейро улиците се изпъват от колоритни празнични процесии на най-добрите танцьори от най-добрите школи по самба, които се опитват да премерят сили в ритъма на танца. Своята кулминация фестивалът достига в неделя, когато 14-те най-добре представили се през годината школи по самба, се раздават максимално в ритъма на горещите латиноамерикански ритми, за да се определи коя е най-добрата. Пищните карнавални танци преминават по прочутия булевард "Самбадром", който достига до дължина 700 м.

По протежение на улицата са разположени около 70 000 седящи места, но малцина са тези, които са дошли, за да седят по време на „танцовата фартуна”. Ежегодно по време на карнавала в Рио де Жанейро пристигат между половин и един милион туристи от цял свят. За да станете част от събитието на годината в Рио трябва обаче предварително да си закупите билет, цената на който варира между 100 и 500 евро. Ако имате намерение да ги дадете, трябва доста да побързате, защото билетите свършват още на първия ден от пускането им в продажба.

Рио де Жанейро е кръстен в знак на почит към крал Себастиан I. През 1567 селището наброява 3000 души, повече от които са местни селяни, занимаващи се главно с риболов и най-вече ловът на китове, както и производството на захарни продукти. В края на 17 век златната треска в Минаш Жерайш, намиращ се на северозапад от Рио де Жанейро, дава тласък на развитието на града. Португалският приток на имигранти превръща Рио де Жанейро в най-важното тукашно пристанище. Пристигането на португалското кралско семейство през 1808 превръща Рио във временна столица на Португалия, а населението на града скача на 70 000 души.

Природата около Рио де Жанейро е уникално съчетание от море, гористи планини, атрактивни скалисти зъбери. Плажът Копакабана е навярно най-прочутата в цял свят плажна ивица. През деня и през нощта забавленията тук не спират и то винаги в ритъма на самбата. По крайбрежния булевард „Авенида Атлантика” са концентрирани едни от най-добрите заведения – кафенета, ресторанти, барове, дистотеки.

Рио де Жанейро

Безспорният символ на Рио де Жанейро и едно от най-вълнуващите места в града е планината Каркаводо, където се извисява прословутата статуя на Христос, разперил ръце. Тази конструкция е издигната върху 6-метров пиедестал, а самата статуя достига височина от 30, 5 метра. До символа на Рио де Жанейро може да се стигне по въжената железница, построена през далечната 1885 г. или по виещият се нагоре път. По пътя нагоре по планината Каркаводо се откриват едни от най-красивите и завладяващи гледки към Рио.

Друго отлично място, откъдето може да се любувате на „Чудесния град” е т.нар. Захарна Глава (Pao de Azucar), която също е един от символите на Рио де Жанейро. До Захарната Глава също може да стигнете по шосе, тръгващо от центъра на града или с кабинков лифт.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
42
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати