Лондон

25.04.2010
Tower Bridge

Лондон е столицата на Англия и Обединеното кралство. Разположен в южната част на Великобританския остров, Лондон е най-големият град на територията на Англия и най-голямата урбанизирана зона в Европейския съюз. Историята на Лондон започва по времето на римляните, които поставили основите на най-ранното селище в тази част на Острова и го нарекли Лондиниум (Londinium). Днес Лондон се разпростира на площ от 1 578 кв. км, а населението му достига повече от 7 500 000 жители, което пък автоматично го прави 25-то място в света по населеност.

Днес Лондон е едновременно красив, величествен, грандиозен, старинен, но и модерен. Определено можем да кажем, че това е една от универсалните световни столици. В Лондон живеят представители на всички етноси. Тук са седалищата на доста световни корпорации, а културният живот в Лондон има вековни традиции. В английската столица е един от най-скъпите градове в света, заедно с Москва и Токио.

Лондон се нарежда на четвърто място по брой на милионерите, които живеят в него. Всичко в Лондон е малко или много обвързано с река Темза, която протича през града от северозапад на изток. Течението на река Темза прави няколко големи завоя и разделя Лондон на две части – южна и северна, в която се намира историческият център и повечето забележителности на града.

Още от римско време северно от реката било район за храмове и религиозни традиции, докато на южната страна народът се е отдавал на гуляй, театър и пиршества. По време на Индустриалната революция южния бряг на реката е превърнат в производствен център. Едва през последните десетилетия той започна да се слива със северната „аристократична” част на Лондон, където се намират световноизвестни природни забележителности като Националният театър и Шекспировият “Глобус”. През последните години на южната страна на реката беше изградена Пътеката край Темза, която е прекрасно място за разходки назапад или изток.

Биг Бен в Лондон

Културните, историческите забележителности в Лондон са толкова много, че едва ли ще са ви достатъчни няколко седмици, за да ги обиколите. Все пак няма как да пропуснете емблематични места като Английския парламент, който е нещо като визитна картичка на Лондон. Тук може да видите резиденцията на лорд-канцлера, Уестминстърското абатство и „Даунинг Стрийт”. Всеки желаещ може да отиде да наблюдава работата на в Долната камара и Камарата на лордовете, които са отворени за посетители по различно време на деня през седмицата.

През август и септември, когато парламентът не заседава се организират групови посещения на целия комплекс. Английският парламент в Лондон води началото си от първия Уестминстърски дворец, построен през 13 век от Едуард Изповедник. Той остава един от кралските дворци на всички английски монарси до управлението на Хенри Vlll заради избухнал пожар. Оттогава сградата е седалище на правителството.

По-нататък още един пожар опустошава сградата, след което следва повторното й издигане в красивия готически ренесансов архитектурен стил, който виждаме днес. Една от забележителните части на комплекса е кулата „Сейнт Стивън” или по-известна като Биг Бен, което всъщност е името на камбаната, която се намира в кулата и която тежи значителните 13 тона. Най-хубавата гледка към сградата на Уестминстърския дворец в Лондон се открива от южната страна на Темза.

Лондон

Друга историческа забележителност е Лондонска Кула, която служи като кралска крепост от преди повече от 1000 г. Този внушителен замък се намира на северния бряг на река Темза в централната част на столицата. Кварталът тук се нарича Хамлетовата Кула (Tower Hamlets). Основите на красивия и внушителен замък са поставени през 1078 г. от Вилхелм Завоевателя. Лондонската кула е превърната официално в кралска резиденция от Хенри III и остава с такъв статут до ден днешен. Днес Лондонската кула е единствената старинна сграда, която се обитава от английското правителство.

Сред модерните атракции на Лондон е Тейт Модърн, която е най-обширната модерна галерия в света и е петата галерия от веригата “Тейт”. Този храм на модерното изкуство няма равен еквивалент никъде по света. Всички експозиции и предмети на изкуството в нея са създадени след 1900 г, като се помещават в сградата на напълно обновена и реконструирана електроцентрала на южния бряг на река Темза.

Най-лесно до „Тейт Модърн” може да се стигне по моста „Милениъм”, който е първият изцяло направен за пешеходци мост. Това е първото подобно съоръжение над Темза от близо 100 години насам. Тук могат да се видят произведения на кубизма, импресионизма, сюрреализма, попхудожествени творби, както и интересни мултимедийни шедьоври. За посетителите входът в „Тейт Модърн” е свободен и неограничен само за постоянните изложби. За временните експозиции обаче се заплаща билет. Не пропускайте да се повозите и на прочутото Лондонско око (The London Eye).

Посещение си залужава и замъка Уиндзор, който се намира на 34 км от Лондон. Замъкът Уиндзор е огромна средновековна крепост, която и до ден днешен е един от символите на кралската власт във Великобритания.

4.2
Общо гласували: 17
5 8
4 5
3 3
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати