Киев

22.11.2010
Река Днепър в Киев

Столицата на Украйна – Киев, е едно иникално архитектурно съкровище с оглед на многото исторически постройки и църкви, които са включени в списъка със Световното историческо наследство на ЮНЕСКО. Изкуството и архитектурата на Киев са не само с локално значение за Украйна, но и в световен план те са едни от историческите богатства на човечеството.

Няма как човек да не се възхити пред красотата на църквата Света София и известната Свети Андрей, която е построена в типичен украински бароков стил. В центъра на града има още два храма, които датират от далечния 11 век. Разходката из тях е цяло приключение, защото те са популярни със своите катакомби, камбанарии и интересните музейните колекции.

Украинската столица Киев е разположена точно там, където река Десна се влива в течението на река Днепър. Киев е административен център на Киевска област, макар че не влиза в нейния състав, а функционира като самостоятелна административна единица. Населението на украинската столица е близо 3 000 000 души, което автоматично го прави и най-голямото населено място в страната. Киев съшо така е и едно от главните пристанища на Украйна.

Киев

Основан през 5 веки, Киев се счита за един от най-старите градове на територията на Източна Европа. За официална година се приема 482 г. През 8-9 век Киев е едно от главните търговски средища в рамките на Хазарския хаганат, като в края на 9 век е завладян от варягите. Те го превръщат в център на държавата Киевска Рус. През 17 век Русия завладява Киев. С течение на времето Киев не отбелязва особен напредък, като остава провинциален град с ограничено значение до индустриалната революция през 19 век. В началото на 20 век попада в центъра на поредица от конфликти, в периода на Първата световна война, Руската гражданска война и Полско-съветската война, като за кратко е столица на независимата Украинска народна република. От 1934 г. Киев е столица на Украинската Съветска Социалистическа Република.

Сред архитектурно-историческите забележителности на Киев непременно трябва да видите църквата Свети Володимир, която е построена през 19 век. Недалече от центъра на града се намира и Златната порта, която датира от 1037 г. Особено внимание трябва да отделите най-вече на катедралата „Света София”, която всъщност е най-известната забележителност на страната. Този голям и пищен манастирски комплекс е построен между 1017 и 1031 г. в чест на княз Ярослав Мъдри, който отбелязал грандиозна победа над азиатското номадско племе на печенезите.

Катедралата е наречена на името на константинополската катедрала „Света София”, като е обградена от по-малки църкви, които носят имена на различни светци. „Света София” в Киев има 13 златни луковични кубета, пет кораба и пет абсиди, като от трите страни има две двуредни галерии. Във вътрешността на храма стените са покрити с красиви стенописи, като мозайките в най-горния ред датират предимно от 11 век.

Киевско печерска Лавра

Тези музайки са уникални, защото притежават богата тоналност , постигната със 177 различни нюанса върху златен фон. Изключително красиво е изображението на Дева Мария, която се моли. Тази религиозна картина достига 6 метра височина, а за изписването на дрехите й са използвани 21 нюанса на синьото, които придават на дрехата невероятно чувство за реалност и дълбочина във всеки детайл.

Киевско-Печорската лавра (Kiev Pechersk Lavra) е един от най-старите и най-важните храмове на територията на страната и въобще като цяло в държавите бившия Съветски съюз. Според вярванията мястото, където е построена катедралата, е посочено от самия Господ. Киевско-Печерската лавра се тачи като духовна люлка на украинската култура. Със своята близо 100 м височина за около две столетия Киевско-Печерската лавра е била и най-високата постройка в украинската столица.

Храмът е издигнат през 1015 г. на гористите склонове над река Днепър, на територията на днешната столица Киев. През вековете религиозният комплекс непрекъснато се допълва от нови постройки, но повечето от храмовете тук са издигнати през 17 в. Единствено църквата „Света Троица” датира от 12 в., а в нея и до днес са запазени уникални старинни стенописи. Основният храм тук е катедралата „Успение”, която през средата на миналия век е била почти унищожена.

Kiev

През 2000 г. обаче храмът е напълно възстановен, а зелените площи на манастирската територия са подновени. Доста внушителна е и Голямата камбанария. Със своята близо 100 м височина за около две столетия Киевско-Печерската лавра е била най-високата постройка в украинската столица. Този емблематичен за Киев (Kiev) и украинската култура храм е включен в списъка със Световното историческо наследство на ЮНЕСКО.

4.5
Общо гласували: 6
5 4
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати