Будапеща

25.04.2010
Панорама на Будапеща

Будапеща (Budapest) е един от най-завладяващите и красиви градове, разположени по поречието на река Дунав. Това е е столицата на Унгария, като разположена в Среднодунавската низина, от двете страни на Дунава. В Будапеща на обща площ от над 550 кв.км. живеят приблизително 2 милиона души, което представлява една пета от общото население на Унгария. Днешната столица на Унгария е съставена от два исторически града разположени на десния, и съответно на левия бряг на Дунав - Буда (Buda), Обуда (Óbuda ) и Пеща (Pest), които се обединяват през 1873 година.

Първоначално Будапеща се състои от три отделни града, които се сливат в един през 1873 година. Днес между отделните части на Будапеща са построени красиви мостове, които ги свързват.

Будапеща Нощем

Историята на Будапеща започва като римско селище на име Аквинкум, което е основано около 89 г. на мястото на по-старо келтско селище в близост до бъдещия квартал Обуда (Стара Буда). От другата страна на Дунав, на мястото на днешната Пеща се появява селище, наречено Контра Аквинкум или Транс Аквинкум. Докато Буда става седалище на турските управители, при превземането на града от австрийските Хабсбурги през 1686 г.

Пеща на практика е обезлюдена. През 18 и 19 век най-бързо се развива Пеща и от 1723 г. тя става административния център на кралството. През 1800 г. Пеща е по-голяма от Буда и Обуда взети заедно, като до края на века населението ѝ нараства 20 пъти, а това на Буда и Обуда само 5 пъти. Будапеща е окончателно обединен от автономното унгарско правителство след образуването на Австро-Унгария от 1867 г., на 17 ноември 1873 г.

Почти всички забележителности в Будапеща са разположени около реката. Заради огромната историческа и културна стойност на по-голямата част от архитектурата в града, доста от сградите са включени в списъка със световното историческо наследство на ЮНЕСКО. Сред забележителните сгради в Будапеща са неоготическата църква ”Матиаш” ( Matthias Church), която ще ви завладее с интериора си и многоцветните керемиди, с които е покрита. Задължителни спирки са базиликите "Св. Ищван" и "Св. Стефан". Едно от най-внушителните здания в Будапеща е величествената сграда на парламента.

Будапеща

В центъра на Будапеща ще видите 36-метровия стълб, увенчан със скулптура на архангел Гавраил. Непосредствено зад него се намира градският парк. В него са събрани на едно място сгради от архитектурното минало на града. Може да се види както древна църква, така и средновековен замък от трансилвански тип или пък пищно украсената сграда в странен романско-готически-бароко-ренесансов стил на Агрикултурния музей – най-големият в Европа. Тук е разположена и къщата на Янош Хуняди, запазила се в автентичен вид.

В единия край на градския парк се намира една от най-големите забележителности на Будапеща – дворецът Вайдахуняд (Vajdahunyad Vara). Дворецът е издигнат межди 1896 и 1908 година и е заобиколен от вода. Построяването на този замък в Будапеща носи със себе си доста интересна история. През 1896 г. за честването на хилядолетието от заселването на маджарите се прави изложба. Взема се решение да се издигне замък от картон и дърво, който става много популярен.

Парламентът в Будапеща

В последствие идва ред да се построй истински замък от камъни и тухли. Макетът и истинският замък са подобие на румънския замък Хуняд, и оттам идва името на този замък. Срещу Вайдахуняд се намира и красивата сграда на градската баня (Szechenyi) – уникална смесица от гръцки и римски начини на къпане, истинска люлка на онова, което днес наричаме лична хигиена. Вътрешният двор предлага и открит басейн, който през 1960 г. е приспособен за ползване дори и през зимата.

От страната на реката, на Буда се извисява красив хълм с замък (Castle Hill), който се счита за най-романтичното място в Будапеща. В южната част на хълма е бившият Кралски дворец, който служел за резиденция на ерцхерцозите. Наземната част на средновековното здание е разрушено по време на войната с турците, но през 1790 г. палатът е възстановен.

Реставрационните работи по него продължават чак до 19 век., в резултат на което архитектурата на Кралския дворец е в подчертано бароков стил. По време на Втората световна война дворецът изгаря до основи и се налага да бъде издигнат наново. Днес в двореца на хълома може да разгледате Исторически музей на Будапеща, Унгарската национална галерия, Музеят за съвременно изкуство. Тук може да зърнете дори произведения на Пикасо. Около двореца на хълма има цяла кръвоносна система от средновековни улички, разходката из които не трябва да си спестите.

4
Общо гласували: 7
5 3
4 1
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати