Прага

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Прага

Разположена красиво на завоя на голямата река Вълтава (Vltava River), столицата на Чехия – Прага, е най-големият и един от най-скъпоценните исторически градове на територията на страната. Чешката столица се намира почти на средата между Берлин и Виена, като лежи върху седем хълма, завършващи с дворци и църкви по върховете. Целият град е доминиран от Пражкия замък, който стои грандиозно на западния бряг на реката. Прага се счита за един от най-красивите градове в света и като такъв е изключително посещавана туристическа дестинация.

Историята на Прага започва хиляди години назад. По време на управлението на Карл lV, император на свещената римска империя и крал на Германия, са построени едни от най-великолепните църкви и дворци в Прага. След края на Първата световна война се създава Чехословакия със столица Прага. Този съюз попада под нацистка окупация през 1939 г. и по време на Втората световна война са избити множество евреи в Холокоста. През 1945 г., след въстание и помощ от съветската армия, Прага е освободена и става столица на Комунистическата Република под политическия контрол на Съветския Съюз.

През 1967 г. настъпва т. нар. Пражка пролет, която се стреми да обнови институциите с помощта на демокрацията. Ответната реакция е свързана с окупацията на Чехословакия и нейната столица през 1968 г. След падането на берлинската стена през 1989 г. Чехословакия отново може да започне своята програма. След разпадането на Чехословакия през 1993 г. Прага става столица на новата Чешка република.

Замъкът в Прага

Замъкът в Прага е безспорно една от най-големите забележителности в града. Той е най-големият комплекс в Европа, представляващ средновековен замък. Неговата средновековна архитектура е отлично запазена и до днес. Първата постройка на мястото на днешния замък е издигната тук още през 9 век. През 12 век на негово място се появява римски дворец. След около два века по-късно, по време на господстването на Шарл IV през 14 в, крепостта е преобразувана в готически стил. Още една реконструкция кралският дворец търпи в края на 15 в.

В средата на 16 в, около 1541 г. огромен пожар налага нови ремонтни дейности. В самия Дворец в Прага са разположени няколко исторически постройки. Особено красива и достолепна е катедралата Свети Вит (Saint Vitus Cathedral), която е една от фундаменталните постройки тук. Строежът на тази църква започва през 1344 г., а днес във вътрешността й може да видите гробницата на свети Вацислав, чиито стени са покрити със скъпоценни камъни и изображения от житието му.

Прага

Освен нея други части от двореца, които будят интерес, са по-малките благороднически сгради Лобкович Палас (Lobkowicz Palace), Голдън Лейн (Golden Lane), които се допълват от наблюдателни кули, няколко музея и художествени галерии и един прелестен манастир. Не пропускайте да посетите и Базиликата Свети Георги, която е уникална не само с външния си вид и с вътрешния си дизайн. Тук акустиката е перфектна и затова тя е популярна аудитория за множество класически концерти и симфонични изпълнения.

Извън вратите на замъка в Прага се намира дворецът Стернберг, който епостроен през 18 век. Днес в него се помещава Националната галерия, в която са изложени великолепни произведения на изобразителносто изкуство от различни стари майстори. До крепостните стени на двореца в Прага се намира кварталът Мала Страна (Malá Strana (Lesser Quarter) или Малкият Квартал, където пък може да посетите красивата катедрала „Свети Николай”, както и доста още старинни сгради. Задължително за всеки посетител на Прага е да мине по Карловия мост. Той е построен през 1357 година, от него се открива прекрасна гледка към стария град на Прага, който е невероятна плетеница от тесни павирани улички и красиви алеи.

Центърът на Прага също е забележителен с неговия огромен каменен площад. Около него се вият и го обкръжават цели осем кули, а сред тях са разположени доста красиви църкви и дворци, които си заслужава да бъдат разгледани. Сред главните забележителности в Прага са още Старото кметство, прашната кула синагогите в Йозефов (Old New Synagogue), градината Велинщайн, замъкът Троя, крепостта Вишеххрад, астрономическият часовник и Стената на Джон Ленън (The Lennon Wall).

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
56
43
30
22
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати