Копенхаген

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Copenhagen

Копенхаген (Copenhagen) е столицата на Дания. Този град е неповторимо място за разходки с неговите тесни, малки улички и старинни сгради. Именно в Копенхаген се намира най-старата пешеходна зона в света, известна като Строгет. Тази зона, разположена в самия център на града се счита и за една от най-големите пешеходни зони в Европа. Тя е разположена между централния кметски площад на запад и новия кралски площад на изток, който е другият голям площад в центъра на Копенхаген. Пешеходната зона Строгет всъщност представлява съвкупност от по-малки улици, които образуват тази централна артерия на датската столица.

Копенхаген е разположен на източния бряг на остров Шеланд, а една част от него остава на остров Амагер. На изток Копенхаген гледа към ивицата, известна като Йорезунд, която разделя Дания от Швеция и която свързва Северно море с Балтийско море. Близо два милиона души живеят в цялата метрополитна зона на Копенхаген, като градът се разпростира на площ от 455.61 кв. км. През 2008 година столицата на най-старата европейска монархия беше официално обявена за най-доброто място за живеене в света.

Близо 1, 3 милиона туристи посещават красивия Копенхаген, а това число на туристите поставя града сред челните места на най-посещаваните дестинации в Северна Европа. През 2000 година бе завършен мостът Йорезунд, което оказва в последното десетилетие доста благоприятно влияние върху икономиката на района на Копенхаген и близкоразположения Мелмьо. Близо 3 милиона души живеят в общата метрополитна зона, която двата града образуват в радиус от 50 км, което превръща Копенхаген в един от най-гъсто населените градове в Северна Европа.

Първото писмено сведение за Копенхаген идва от 11 век. Историята на града започва от малко рибарско селце, което в течение на няколко века коренно сменя облика си и се превръща в най-важният център на Датската империя. Едва през 15 век обаче Копенхаген е официално обявен за нейна столица. По време на управлението на Кристиан IV Копенхаген вече е утвърден като важен регионален център. През Втората световна война Копенхаген е окупиран от германците, както и цялата страна всъщност, от 9 април 1940 г. до 4 May 1945 година.

Сред забележителностите на Копенхаген има доста места, които си струва да се видят. Може да започнете от централния кметски площад, на който е разположена атрактивната сграда на Кметството. Върху нея има голям термометър, на който при хубаво време се появява момиче на велосипед, а при лошо – момче с чадър в ръка. На същия площад в Копенхаген може да видите красив, макар и малко странен фонтан, който представлява бик, разкъсващ дракон, а покрай тях може да видите фигурите на двама викинги трубадури. Има една легенда, която твърди, че трубадурите трябва да „наддават вой”, щом покрай тях премине двойка, която си е вярна един на друг.

Целият Копенхаген е невероятно съчетание от старинни и модерни сгради, които придават на столицата на Дания особено интересен и колоритен вид. Особено атрактивни са къщите в района на пристанището Нюхавън, които са боядисани в най-различни цветове. Разходете се непременно по крайбрежните алеи. Най-старата пешеходна зона в света – Строгет, е мястото, където животът на Копенхаген непрекъснато кипи. Тук са голяма част от кафенетата, ресторантите и по-добрите заведения. Също така тук са концентрирани и доста галерии и ателиета. На новия кралски площад може да разгледате основания през 1722 г. Кралски театър и Художествената академия. Изложбите на галерията можете да разгледате в бившата кралска резиденция Шарлотенбург.

Копенхаген

Увеселителният парк Тиволи е най-известният увеселителен парк в Дания и може би най-посещаваната туристическа забележителност в страната. Над 5 милиона туристи годишно посещават увеселителния парк. Развлекателните съоръжения, известни още като Градината на удоволствията, са изградени на мястото на някогашни укрепени стени, ограждащи Копенхаген. Днес лунапаркът се намира в непосредствена близост до Копенхаген Сити Хол.

Паркът Тиволи е изграден през 1843 г., което го прави най-старият увеселителен парк в Европа и въобще вторият най-стар в света (след Dyrehavsbakken ). Тази най-голяма атракция на Копенхаген заема площ от 82 717 кв. м, вкючващи 32 ресторанта и общо 26 атракции. Те са разположени сред невероятно красиви градини с цветя. Близо и 400 000 цветни стръка аранжирани красиво под стари и големи дървета, оформят приятните алеи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.1
56
44
34
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати