Кеймбридж

26.04.2010
Кеймбридж

Кеймбридж (Cambridge) е един от най-красивите, приятните и престижните места, където човек може да има късмета да изкара студентските си години. Вековният престиж на Кеймбридж като един от най-добрите университетски градове върви ръка за ръка с красотата и уютната атмосфера, която предлага този английски град. Кеймбридж е разположен в източната част на Англия, като от столицата Лондон го делят само един час път с влак. Това създава допълнително удобство, както на желаещите да посетят Кеймбридж, така и на тези, които възнамеряват да изберат престижния Кеймбриджки университет, за да получат диплома за висше образование.

Кеймбридж е административен център на едноименното английско графство. Този исторически град с ценни архитектурни паметници е разположен на доста стратегическо място, като се счита за един от най-големите железопътни възли в цяла Англия. Днес в Кеймбридж живеят около 130 хиляди души, а този сравнително неголям за британските мащаби град е дал на света творци като писателя Дъглас Адамс (1952-2001 година) и музиканта Сид Барет (1946-2006 година). Освен това Кеймбридж е високо развит технологичен център.

Първите сведения за населяването на земите около днешен Кеймбридж идват още преди Римската империя. Все пак първите по сериозни данни идват от около 40 г. след н.е., когато е и римската имвазия във Великобритания. Тукашните хълмисти райони били много удобни за построяване на укрепления и защита на река Кам (River Cam), която тече през Кеймбридж. След няколко века Кеймбридж е във владение на англо-саксонците, а после и на викингите. През 1068 г. Уилям от Нормандия (William of Normandy) построява на хълма голяма крепост. Т.нар. кръгла църква, която и до днес може да видите в Кеймбридж, датира от този средновековен период.

През 1209 г. група учени бегълци от Оксфорд пристигат в Кеймбридж и основават първооблика на днешния университет в Кеймбридж, който е един от най-престижните учебни заведения в света. Кеймбриджкият университет (University of Cambridge) е вторият най-стар университет във Великобритания и един от най-старите в англоговорещата част на света. Както и в Оксфордския университет по онова време, а и дълго след това, преподаването и заниманията с наука са тясно свързани с религията, теологията и богословието. Друга отличителна черта на тези училища е, че те са асоциации от самостоятелни колежи, всеки от тях със свои собствени правила и традиции. За двата университета е характерно многовековно благородно съперничество и често за възпитаниците им се говори като за възпитаници на Оксбридж.

Днес ежегодните класации на едни от най-престижните издания като „Таймс” например отреждат първо място на университета в Кеймбридж в класацията за най-квалитетни учебни заведения. Към университета принадлежат и доста колежи, които са на всяка крачка в Кеймбриж.

Cambridge

От около 130 000 души население, 20 000 е броят на студентите в английското академично градче. Като град с многовековни традиции в обучението и преподаването, възпитаниците на училищата в Кеймбридж спазват строгия етикет. Всяко училище, университет или колеж си има строго определена униформа. Момичетата носят къси поли, момчетата къси панталони и всички са с бели три-четвърти чорапи. Униформите на студентите от Университета на Кеймбридж са тъмнозелени.

Една от интересните сгради в Кеймбридж е университетската библиотека, в която могат да учат и курсистите. Цялото градче е тихо, спокойно и уютно, навсякъде има различни библиотеки, книжарници, галерии, музеи, театри, кина, спортни зали и ресторанти. Средновековните университетски сгради придават особената, величествена атмосфера на Кеймбридж. Тя се допълва от калдъръмените улички в стария град и лодкарите по река Кам, както и от хилядите колоездачи, които преминават по крайбрежните алеи.

Нощният живот също не липсва в Кеймбридж и определно не е за изпускане, ако попаднете в този близък до Лондон град. Вечер за живот се събуждат пъбове, клубове, барове, дискотеки и студентски партита. Студенти, курсисти и местни жители се забавляват с добри питиета, с предпочитаната от тях музика, като забавлението и танците няма как да не върви редом с философските разговори и компетентни мнения.

В началото на 2009 г. Университетът в Кеймбридж стана на достолепните 800 г. Хиляди хора се събраха в центъра на Кембридж, за да отпразнуват 800-годишнината на вековното и престижно учебно заведение. Жители и гости на града, а също и многочислените обитатели на университетското градче станаха свидетели на тричасово шоу, представящо 8-вековната история на университета.

3.7
Общо гласували: 14
5 4
4 4
3 4
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати