Брюксел

23.07.2011
Брюксел с килим от цветя

Брюксел е столицата, съчетала в себе си две култури – френската и фламандската. Преди всичко обаче тази европейска столица е дом на мултикилтурно многообразие. Неслучайно в Брюксел се намира и седалището на Европейския съюз. Това е най-големият град и икономическата, културната, политическата столица на Белгия. Известен като градът на дантелите (заради прословутата брюкселска дантела), белгийската столица е запомняща с изключителната си кухня, невероятно добрите ресторанти и огромното разнообразие от бира. Близо 600 вида пиво, предлагат на пазара най-различни вариации под формата на светла, тъмна, червена бира.

Брюксел реално е разположен на река Сена. В градския пейзаж на столицата обаче няма да забележите нейното течение, защото Сена е била покрита от белгийските инженери, под ръководството на Хенри Мо в периода на урбанизацията през втората половина на 19 век. Цялата община Брюксел е изградена от три части: широка Северна, Централна и тясна южна. В северната част Брюксел включва областните Лаакен, където са разположени няколко кралски резиденции. До 1921 Лаакен функзионира като самостоятелна община. Исторически ядрото на града представлява петоъгълник от булеварди, построени на мястото на бившите отбранителни съоръжения.

Историята на Брюксел започва през 6 век, когато селището е основано от Свети Горик. За първи път в историческите текстове Брюксел се споменава под името Bruocsella едва през 996 година в грамотата на Отон Велики. От 977 до 979 година Карл Долнологаргински построява крепост и параклис на острова на река Сена, с което се полагат основите на града. През 11 век в Брюксел е издигната и първата градска стена. По-късно, по време на Войната за испанското наследство (1701—1714 г) Южните Нидерланди заедно с Брюксел попадат в ръцете на представителите на Хасбургите от Австрия.

Центъра на брюксел

През 1789 година с помощта на Брабантското възстание Брюксел за кратко време придобива независимост от управлението на Хасбургите. Малко по-късно френските владетели са победени през 1815 година след поражението на Наполеон в битката при Ватерлоо, който се намира на 15 км на юг от Брюксел. На Виенският конгрес през 1814—1815 е решено да се обединят Южните Нидерланди със Северните под управлението на Вилхелм I.

След възхода през епохата на индустриализация през 19 век, Брюксел се превръща във все по-привлекателно и добре уредено място за живот и работа. Населението се разраства бързо, не на последно място за сметка на имигрантите от Валония и Франция. По това време в Брюксел започват да се строят такива сгради като Двореца на правосъдието, Брюкселската фондова борса, Кралския дворец, Триумфалната арка и прочутите сгради в стил Ар нуво.

След Втората световна война Брюксел завоюва все по-голямо международно значение: през 1958 г. тук се настанява Европейската икономическа общност (предшественик на Европейският съюз). През същата година в Брюксел се провежда Световно изложение, за което е построен Атомиумът. През 1967 г., от Париж в Брюксел се премества и НАТО.

В самия център на Брюксел е разположен красивият площад Гранд Плейс (Grand' Place). Тук са разположени прекрасни архитектурни шедьоври, както и доста от най-добрите заведения, които може да предложи белгийската столица на своите жители и гости на града.

Широкозастъпеният в Брюксел стил Арт Нуво от 19-20 век, с типичните за него растителни мотиви може да се види почти навсякъде в по-старинните части на града. Баща на белгийския Арт Нуво е бил Виктор Орта. В Брюксел имате възможност да посетете неговия дом и студиото му, които днес са превърнати в Музей „Орта”. Музеят е отворен от 14:00 до 17:30 ч. Вътрешността на музея е впечатляваща с дизайна си, който е съставен предимно от мрамор с желязни поддръжки.

Брюксел

Place du Jeu de Balle е на един от най-старите площади в Брюксел . Битпазарът тук може да ви предложи богат асортимент от абсолютно всичко, което можете да си представите. Има предмети от Африка, Южна Америка, фалшификати на известни майстори, а в района на площада са разположени и доста антикварни магазини, както и приятни кафенета и ресторанти. Place du Petit Sablon в Брюксел е малък и живописен парк, разположен до внушителна готически църква. Тук можете да се отдадете на минути почивка, след което да продължите обиколката на забележителностите в белгийската столица.

3.7
Общо гласували: 7
5 2
4 3
3 0
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати