Осло

26.04.2010
Осло

Осло е столицата на Норвегия, неин най-голям град и централно населено място на едноименната околия. Осло е разположен на невероятно красивата и и силноразчленена крайбрежна ивица на Норвегия. Ожната граница на Осло се опира в Северно море, а на север столицата е обградена от живописния пейзаж на зелените хълмове и планини. Осло се намира в южната част на страната, като стои точно на дъговидния северен бряг на Ослофиорд. Фиордът почти разполовява полуостров Несоден. На юг, през тесните части на Ослофиорд градът осъществява връзка с протока Скагерак, а ттам и със Северно море.

Тукашното крайбрежие е силноразчленено, като в територията на Осло влизат цели 40 малки острова. Най-големият от тях носи името Малмоя. Цялото Осло се разпростира на обща площ от 454 кв. км, което автоматично го прави една от най-големите столици не само в Европа, но и в цял свят. Населението на норвежката столица се покачва с бесни темпове перманентно. Според данните броят на жителите на Осло всяка година скача с над 1500 души, което го прави един от най-бързо нарастващите в това отношение градове на Стария континент.

Към момента в Осло живеят около 600 000 души, а в агломерацията "Голямо Осло", която включва и предградията на столицата, броят на хората е близо милион. Централната част на Осло е разположен в края на едноименния залив Ослофьор, а разрастването в тази част на града е предизвикало U-образната форма на тази зона. Старото име на Осло е Кристиания (Christiania, Kristiania). Предполага се, че наименованието на града идва от стария норвежки език и някога така се е казвала ферма, построена в района.

Oslo

През Средновековието името на града е "Ásló" и по-късно "Ósló". Една по-романтична гледна точка за произхода на името Осло дават някои историци, които смятат, че основателят на града крал Харалд Хардроде (1015–1066 г.) му е дал името Осло за спомен на своите жени. Те са Ослава – любовница на унгарския крал; Елисавета Ярославна, която била дъщерята на руския княз Ярослав Мъдри и за известно време жена на крал Харалд; Мирослава (по-народному Ослава) – българска принцеса, голямата младежка любов на Харалд; известна още кат гръцката принцеса Ослова.

Осло е красиво разделен от течението на река Акерселва. По нейното крайбрежие се намира една от най-големите забележителности на Осло, а именно древната крепост и замък Акершус. Днес този интересен средновековен замък функционира като музей. Забележителен също така с великолепната си архитектура е Кралският дворец в Осло. Този дворец е е построен през първата половина на 19 в. като резиденция на норвежкия и шведския крал Чарлз III и се използва като официална резиденция на сегашния крал на Норвегия.

Дворецът в Осло е проектиран от родения в Дания архитект Ханс Линстов (1787-1851 г.), като самата сграда е завършена през 1849 г., когато на трона бил Оскар I. През царуването на крал Олав V от 1957 до 1991 г. на Кралският дворец не се правели ремонти и сградата бил занемарена. Когато днешният монарх на Норвегия - крал Харолд V започва проект за ремонт, той е спрян поради липсата на достатъчно средства, който били нужни, за да може дворецът да има задоволителен вид.

Изглед на Осло

Не пропускайте също така да обиколите сградите на Норвежкият парламент; старият университет, който е особено впечатляващ с тъмната си фасада, изградена от тъмен гранит. Постройката на Националният театър е една от архитектурните забележителности в Осло. Пред входа на театъра може да видите паметниците на бележитите норвежки драматурзи Хенрих Ибсен и Бернсон.

Задължителна спирка в Осло е Националният музей на Осло, където се съхраняват прочутия сал Кон-Тики и тръстиковата лодка Ра II на световноизвестния учен и пътешественик Тур Хайердал.

В музея Фрам може да видите изложен едноименният кораб, с който Амундсен достига до бреговете на Антарктида. Не пропускайте да се разходите из парка Вигеланд в Осло, където са разположени цели 212 скулптурни композиции от бронз, гранит и ковано желязо, както и Норвежкия Музей за история и култура. Тук имате възможност на открито ще разгледате традиционни къщи от цяла Норвегия. Една от забавните забележителности на Осло е Осло Музеят на магията, където са изложени различни реквизити на норвежките фокусници.

4.5
Общо гласували: 4
5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати