Вашингтон

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Вашингтон

Вашингтон (Washington) е столицата на Съединените американски щати. Разположен между щатите Мериленд и Вирджиния на източното крайбрежие на континента, Вашингтон е в територията на Федерален окръг Колумбия, наричан и само окръг Колумбия. Това е единственият федерален окръг в САЩ. Окръг Колумбия обхваща 106 кв. км , а в самия й център се намира емблематичнита за американците Капитолия. Столицата на САЩ носи името на Джордж Вашингтон, който е първият президент на страната. В самия град живеят около 600 000 души.

Първите европейци, които стъпват в земите на днешен Вашингтон са от антуража на испански капитан Дон Бруно де Хечета (Don Bruno de Heceta), който идва тук около през 1775 г., плавайки с кораба Сантяго. От това време са минали няколко века, през които Вашингтон се очертава като град, а днес това е световният център на политическата сила, както и основният символ на могъществото на Америка. Вашингтон доста напомня повечето европейски столици, като няма почти нищо общо с Ню Йорк.

Милионите туристи, които ежегодишно пристигат във Вашингтон не остават разочаровани. Градът е едно от най-красивите и изпълнени с исторически паметници населени места в САЩ. В самия център на града има множество интересни музеи и атракции, галерии и природни паркове, но основните забележителности като Белия дом, Джорджтаун, Конгресът на Капитолия през цялото време на годината са препълнени с любопитни туристи от всички краища на планетата. В сградата на Капитолия са настанени законодателните органи на Съединените щати, но независимо от това тук са възможни организирани туристически посещения. По време на обиколката посетителите имат възможност да видят невероятно красивата Ротонда, Залата със статуите, оригиналната зала на Върховния съд, както и Криптата. Тук е трябвало да бъдат погребани Джордж Вашингтон и съпругата му Марта.

Капитолия във Вашингтон

Особено впечатляващ е паметникът на Джордж Вашингтон. Този гранитен обелиск е висок 169 метра по които преминават цели 893 стъпала. Разбира се, има и асансьор, който стига до самия връх на постройката. От горе се открива спираща дъха гледка към всички части на американската столица Вашингтон. Белият дом е мястото, което служи за официалната резиденция на президента на САЩ. Сегашното название на сградата е дадено през 1901 г. от президента Теодор Рузвелт.

Лично президентът Джордж Вашингтон заедно с градския архитект Пиер Л'Енфант избира мястото, където да бъде издигнат президентскияг дворец. Обявеният конкурс за проект е спечелен от Джеймс Хобън. Сградата започва да се изгражда през октомври 1792 г., а официално е предадена за използване през 1800 г. Първият президент, който я използва като своя резиденция, е Джон Адамс. От тогава до сега всяка президентска двойка извършва някакви промени в интериора на сградата, тъй като Белият дом е не само административна сграда, но и частен дом на президента и неговото семейство.

Във Вашингтон се намира и Пентагонът, където е седалището на Министерство на отбраната на САЩ. Пентагонът има изключително интересен архитектурен план, като има формата на правилен петоъгълник. Тази постройка във Вашингтон се счита за най-голямата административна сграда в света. Строителството на Пентагона започва на 11 септември 1941 г. и за 6 месеца са извършени грубите строителни работи. Официално Пентагонът край Вашингтон влиза в експлоатация на 15 януари 1943 г., а построяването на цялата сграда струва на САЩ значителните 83 милиона долара.

Белият Дом във Вашингтон

Не пропускайте да посетите институтът „Смитсониът”, който е най-големият музеен комплекс и едновременно с това научноизследователска институция в света. Целият комплекс „Смитсониът” във Вашингтон включва 17 музея, както и национална зоологическа градина. Тук може да научите невероятнио много около американската история, природните науки, космонавтиката и авиацията, изкуството и културата на американските индианци, дори и доста за африканското изкуство. Музеят на Холокоста е място, което също си заслужава да бъде посетено във Вашингтон.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.7
52
44
33
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати