Буенос Айрес

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Buenos Aires

Буенос Айрес (Buenos Aires) е столицата на Аржентина. Този слънчев град съчетава европейската архитектура и атмосфера с горещия темперамент на южноамериканците. Това съчетание изглежда е магнетично за милиони туристи от цял свят, които идват в аржентинската столица, за да се насладят на хубавото време, прекрасните плажове и множеството възможности за развлечения, които предлага Буенос Айрес. Пълното име на Буенос Айрес на испански е Ciudad de la Santísima Trinidad y Puerto de Nuestra Señora de Santa María de los Buenos Aires (Град на Св. Троица и пристанище на Дева Мария на Санта Мария в Буенос Айрес).

Столицата на Аржентина е разположена на североизточното крайбрежие на страната, като бреговете на града се къпят от водите на Атлантическия океан. През града преминава река Ла Плата (Río de la Plata), която точно тук се влива в морските вълни. Буенос Айрес е разположен на южния бряг на устието на реката. Близо три милиона души живеят в самия Буенос Айрес, но броя на жителите в цялата градска агломерация на аржентинската столица достига значителните 12 милиона души. Буенос Айрес е втората по големина метрополия в Южна Америка веднага след Сао Пауло.

Първите европейци, които стъпват на тукашния бряг идват през 1516 г. Тогава испанският мореплавател Хуан де Солис достига бреговете на Аржентина и ги обявява за испанско владение. През 1536 г. територията на Буенос Айрес е включена в състава на вицекралство Перу, а през 1776 г. е образувано вицекралство Ла Плата. В продължение на дна година, през 1806-1807 г, англичаните безуспешно се опитват да завладеят Ла Плата.

През 1810 г. в Буенос Айрес избухва антииспанско въстание, а шест години по-късно, на 9 юли 1816 г. е официално провъзгласена независимостта на Аржентина. Периодът между 1930-1983 г. се характеризира с честата смяна на военни правителства. За аржентинците 1982 г. е запоменателна с поражението им от Великобритания във войната на Фолклъндските (Малвинските) острови. През 1983 г. започва формиране на гражданско правителство в Буенос Айрес и в цяла Аржентина, което всъщност е и началото на демократични промени.

Буенос Айрес

До 1920 г. Буенос Айрес е любима дестинация за имигранти от цяла Европа, особено на тези от Испания и Италия, както и от провинции на Аржентина и на поданиците на съседните страни. По покрайнините на Буенос Айрес започват да се оформят квартали, които ярко контрастирали с „лъскавия” имидж на курортния град. Повечето от тези квартали били изградени предимно от колиби, около промишлените зони на града (1930 г.), Това довежда до сериозен социален проблем, свтрзан с това, че се руши положителния облик на цялата страна. Вторият бум на строителството в Буенос Айрес е между 1945 г. до 1980 г., като той прекроява и голяма част от центъра на града.

Като световноизвестна и любима туристическа дестинация в Буенос Айрес животът и забавленията никога не спират. През цялата нощ заведенията работят, а също така не се очудвайте, ако видите дълга опашка пред някое кино – те също са денонощни. Сред културните забележителности на Буенос Айрес, които не трябва да пропускате да посетите е театър „Колон”, който се счита за един от трите най-известни театри в световен мащаб. Обърнете внимание на розовата фасада на „Каса Росада”, която всъщност е правителствена сграда.

Тази къща е успяла да се съхрани още от времето на първите испански заселници в района Буенос Айрес. Твърди се, че те премесили боята за постройката с човешка кръв, с цел да се подобри влагоустойчивостта на правителствената сграда. Не пропускайте да се разходите из крайбрежния квартал “Ла Бока”. Тук може да видите къщи, които датират от 19 век, боядисани в най-различни цветове.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.1
51
46
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати