Кайро

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Кайро

Кайро (Cairo) е огромен мегаполис, който може да смае всеки с различните градски картини и културното си многообразие. Ако търсите екзотична туристическа дестинация, то Кайро не е една от тях. Столицата на Египет е по-скоро ориенталска дестинация, която е в състояние да очарова посетителите си, но и да отврати тези, които идват от коренно различни точки на света. Тук дуализмът богат-беден също е осезаем и ако търсите слънце, плаж, море, по-добре се насочете към бряг като Байрън Бей в Австралия, а не към Кайро. Кайро обаче има тотално предимство, като център на една древна култура и народ, оставил сред себе си световни чудеса като пирамидите.

В централната част на Кайро живеят около 8 милиона жители, а заедно с предградията населението на цялата метрополия скача до значителните 17 милиона души. Тези числа автоматично нареждат Кайро на челна позиция сред най-големите метрополиси в Близкия Изток и Африка и на 11-то място по големина в света. Кайро е основният културен, туристически, политически, икономически, индустриален, финансов и бизнес център в Египет. В Кайро се намира и най-старото висше учебно заведение в ислямския свят – университетът Ал-Азхар.

Географски Кайро се намира в северната част на Египет. Кайро е разположен по двата срещуположни бряга на река река Нил. Египетската столица се намира на мястото, което е непосредствено на юг от точката, в която Нил излиза от обградената с пустиня долина е се разклонява в своята делта. Централната част на Кайро се разстила по източния бряг, на два острова. Общата площ на Кайро е 214 кв. км.

Кайро винаги е бил зависим от протичащата от тук река Нил. Градът е основан официално някъде около 969 година, като векове, дори хилядолетия преди това мястото е било населено. Ниските нива на Нил през 11 век добавят нови територии към площта на Кайро, като през 1174 година се появява остров Гезирет ал-Фил, който по-късно се свързва със сушата и днес образува района Шубра. В началото на 14 век се образува нов остров, днес разделен на две части - Замалик и Гезира. Хидротехническите мероприятия от мамелюкския и османския период присъединяват нови земи към източния бряг на реката.

В течение на вековете река Нил измества своето корито и течение. Поради тази причина днес най-новите части на града са разположени в близост до самата река. В южна посока от новия център на Кайро се намира Старата част на столицата, където можете да видите останките на някогашната столица от пети век – Фустат. Тук се намира и старият коптски квартал. В северната част на Кайро се намира районът Булак. Той възниква през 16 век като пристанище, а днес е основната промишлена зона на Кайро. На изток от централно Кайро може да видите една от най-големите забележителности на египетската столица - цитаделата, изградена от Фатимидите след основаването на Кайро.

Египетските Пирамиди

Този исторически паметник е заобиколен от стария мюсюлмански квартал. Докато в западната част на Кайро преобладават широките булеварди, открити пространства и съвременна архитектура с европейско влияние, за източната половина на града остава по–слабо развита. Тук хаосът има превес, хората са по-бедни, улиците са доста тесни, и препълнени с малки, наредени едно до друго жилища. На западният бряг на Нил, който в течение на времето става част от Кайро се намира част от град историческия град Гиза и известните пирамиди. Днес в него живеят около 3 милиона души.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.8
53
46
31
22
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати