Техеран

22.04.2010
Техеран

Техеран (Tehran) е най-големият град в Средния Изток и 16-тият най-населен град в света със своите 8 500 000 жители. Техеран е столицата на Иран , най-голямото, най-важното населено място, културният, икономическият и туристическият център на арабската страна. Техеран е разположен в централната северна част на Иран , като е административен център на провинция Техеран. Градът е разделен на 22 района, всеки със своите собствени административни центрове. Целият Техеран се простира на площ от 707 кв. км, като градът се отличава с продълговатата си градска структура.

Като столица на Иран Техеран е градът, който има най-модернизираната съвременна архитектура. Разбира се, в Техеран има значителен брой архитектурно исторически паметници, които непременно трябва да видите. Наскоро беше построена кулата Милади (Milad Tower), която се счита за новия символ на Техеран . До скоро тази функция се изпълняваше от конструкцията, която носи името Азади.

Азади , което се превежда от персийски като „свобода” е една от най-големите архитектурни забележителности в Техеран. Азади представлява интересна метална конструкция, която всъщност е кула. Построена е през 1971 г. по повод честванията на 2500 г. от създаването на Персийското царство. Азади се нарича не само кулата, но и целият площад, върху който се извисява тази интересна конструкция. Наблизо се намира и националният стадион по футбол в Техеран, който носи същото име.

Наричат Азади още "вратата на Техеран ", навярно защото това е първата забележителност, която се изправя пред погледа на посетителите на Техеран , когато пристигат от летището Мехрабад към града. Цели 8000 каменни блока от исфахански бял мрамор влизат в състава на кулата Азади. Нейн архитект е Хюсеин Аманат, който печели конкурса през 1969 г. Официалното откриване на паметника се състои на 16 октомври 1971 г., а като част от програмата било светлинно шоу, по време на което цялата кула в Техеран греела в цветовете на националното знаме на Иран .

Историческите забележителности и старите сгради могат да се видят най-вече в южната част на града.

Tehran

Северната част на Техеран е отредена предимноза модерните постройки. Едно доста интересно място в Техеран е Дворецът Голестан (Golestán Palace/ (Rose Garden), който е царска сграда и се смята за най-старата постройка в Техеран . Сегашният вид на този невероятно красив и интересен дворец е резултат от 400 години непрекъснати ремонти. На 11 октомври 2005 г.тази ценност на Техеран беше включена в списъка със световното историческо наследство на ЮНЕСКО.

Още един интересен дворец - Kadžárovci Палас може да видите в иранската столица. Той е построен през втората половина на 19-ти век, а днес функционира като музей. Вътре може да разгледате различни царски скъпоценности и подаръци на държавни глави от цял свят. Дворецът е в непосредствена близост до две джамии - Masjid-d-Imam и Mosjid-d-Jomeh. В Техеран има още Исторически, археологически и музей на модерното изкуство, където може да видите творби дори на Ван Гог (Van Gogh), Пабло Пикасо (Pablo Picasso) и Анди Уорхол (Andy Warhol).

Местната арабска кухня може да ви предложи да опитате местния специалитет, който е кеба (chelow kabab), приготвен по доста апетитен начин. Навсякъде из Техеран има отлични ресторанти, които предлагат първокласно обслужване, като се сервират ястия от цял свят. Все по-популярна става бързата закуска в Техран, като непрекъснато се появяват магазинчета за пица, сандвичи и т.н.

Ако решите да посетите Техеран или някои друг ирански град трябва да знаете някои задължителни неща. В паспорта ви не трябва да има израелски печати. Алкохолът в страната е забранен и не може да се внася. Не могат да се внасят и български или чужди списания. Въпреки че българските мобилни оператори М-тел и Глобул имат договори с местни оператори, на практика в Техеран няма покритие.

3.7
Общо гласували: 3
5 1
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Лена
Лена
13.10.2012 23:03
Иран е = древна Персия, да кажеш на иранец че е арабин, е все едно да кажеш на българин, че е турчин. Обиждат се ужасно.
Кухнята в Иран е персийска, не е арабска. Доста се различават.
Плаща се само в брой, чуждите кредитни и дебитни карти са невалидни в Иран.
Ако не сте сигурни в шофьорските си умения, по-добре да не шофирате в Техеран.
1
0
Филип
Филип
20.05.2012 23:58
Иран НЕ Е арабска страна, не очаквах в сайт за почивки да се допуска тази досадна грешка, но уви...
1
0