Дубай

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Дубай

Дубай – екзотичната, луксозна и свръхмодерна столица на света. Дубай е мястото, което е доказателство, че с много пари и ресурс е възможно да се изгради един изцяло нов и хиперлуксозен град. Огромният си напредък Дубай дължи не само на петролните залежи, но и на факта, че той е важна туристическа дестинация, а тук се намира и ключовото пристанище Джебел Али. Изградено през 1970 г. то е най-голямото в света. Дубай е един от световните финансови и икономически центрове.

Дубай е главното населено място на едноименното арабско емирство, което е едно от седемте емирства, разположени на Арабския полуостров. Сочен често за осмото чудо на света Дубай е второто по големина емирство след Абу Даби, като населението му е около 700 000 души. Дубай се намира на Персийския залив, в югозападна посока от Шаржа и на североизток от Абу Даби. Още една добре разработена икономическа сфера, като тази на финансовите услуги, налива милиони в хазната на Дубай.

Местността около Дубай е населявана още в най-древни времена, но първите сведения за града идват 1799 г. В началото на 19 век Ал Абу Фаласа се заселва в Дубай , който по това време е подчинен на Абу Даби. През 1833 г. династията Ал Мактум завзема града, без да им е била оказана съпротива от населението. От този момент насам Дубай успява да извоюва своята независимост от емирството Абу Даби. Самият град е разположен на много добро и стратегическо място по пътя за Индия, което е определящо за важността на тукашното пристанище. До 1930 г. Дубай изнася голямо количество перли. След оттеглянето на Великобритания от Персийския залив през 1971 г. Дубай , Абу Даби и още пет емирства формират Обединените Арабски Емирства. През 1973 г. Дубай се присъединява към останалите емирства и приема общата валута ОАЕ дирхам.

Dubai City

Дубай е световноизвестен и признат от всички любители на лукса и удобствата. Множество знаменитости от цял свят имат апартаменти в Дубай . Една разходка из този екзотичен тузарски град ще ви позволи да видите постройки, които не могат да се срещнат никъде другаде по света. Тук има доста комплекси, които се отличват с екстравагантност на формите и размерите си. Хотел Бурдж Ал Араб например е най-восокият хотел в света, който е обявен за единственият 7 звезден в света. Той е разположен на изкуствен остров във водата. Тук може да видите и впечатляващата островна група „Островите Свят”, която се състои от 300 изкуствено-създадени острова, подредени във формата на Земята. Всеки от тях е на цена 25-30 милиона долара. Не пропускайте да видите и Двореца на шейха, Дубай ския музей и Джумитра. Няма как да не се разходите из традиционните арабски пазар, които не липсват и в Дубай .

На 4 януари 2010 г. в Дубай официално отвори врати и най-високата постройка в света – кулата Бурдж Дубай . Тази постройка в Дубай чупи всякакви рекорди по няколко критерия. Освен, че е най-високата сграда на земята, Бурдж Дубай е първенец що се отнася за жилищни помещения на най-голяма височина, за най-висока наблюдателна площадка, която е разположена на 124-тия етаж. Освен това по света няма друга сграда, която да има толкова много асансьори. Цели 49 високоскоростни асансьора ще се грижат за удобството на посетителите на кулата. Цялата височина на тази постройка в Дубай достига до 637 метра, като до върха на кулата се стига с два високоскоростни асансьора - един ще извежда посетителите на височина 504 метра със скорост 9 метра в секунда, а след него втори отвежда гостите до върха.

Кулата Бурдж Дубай има 160 етажа, за исдигането на които са използвани 230 000 куб. м бетон, 39 000 тона стомана, 142 000 кв. метра стъкло и 22 милиона работни часа. Фасадата на сградата е покрита с 22 000 стъклени панела, чиято площ се равнява на 17 футболни игрища. За построяването на тази забележителност в Дубай е бил нужен трудът на общо 14 000 души. Край кулата се намират и най-големият в света търговски център - Дубай мол, езеро с площ 24 хектара с каскада от фонтани и 19 многоетажни жилищни сгради. Имайки предвид огромното и напредничаво строителство, което кипи непрекъснато в Дубай , нищо странно няма във факта, че в Дубай са концентрирани 1/3 от всички кранове на земята.

Dubai

Ал Бурдж е един от свръхамбициозните проекти на Дубай . Тази постройка ще бъде разположен в центъра на бреговата линия на Дубай. Предвижда се завършената сграда да измести Бурдж Дубай от лидерското място и ще се превърне в най-високата сграда в света. Височината му ще го издига на 1200 м., което го прави около три пъти по-висока от Емпайър Стейт Билдинг в Ню Йорк.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
53
41
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати