Pochivka.com»Статии и Новини»Замъци»Самуилова крепост

Самуилова крепост

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Самуилова Крепост

Самуилова крепост е една от най-важните средновековни крепости, запазили се до ден днешен по българските земи. Самуиловата крепост е с огромно историческо значение, най-вече заради ключовите събития и повратни точки за историята на България, които произхождат в земите около нея. Самуиловата крепост днес е емблема на историческото величие на някогашната българска държава, но едновременно с това тя е и спомен за една велика трагедия, която се случва тук през 1014 г.

Самуиловата крепост се извисява на висок хълм на десния бряг на река Струмешница. Tq e разположена между планините Беласица и Огражден в т.нар. Ключка клисура. Самуиловата крепост се намира само на пет километра от село Ключ. Тази историческа светиня доминира над околните земи на около 20 км. в югозападна посока от Петрич и само на 4 км. от българската границата с Македония. Самуиловата крепост е включена в рамките на Националният парк-музей “Самуилова крепост”.

Останки Самуилова Крепост

Смята се, че Самуиловата крепост най-вероятно е издигната в периода 1009-1013 година по време на управлението на цар Самуил, като е била част от мащабна фортификационна система, която българският владетел предприема тогава за защита на териториите си от византийските войски. Крепостта е построена върху основите на тракийско и раннобългарско славянско селище.

Крепостта, която цар Самуил издига върху хълма край село Ключ, е с подсигурена защита от три вала и два рова, които са концентрично разположени около Самуиловата крепост. Първият вътрешен вал има сложна конструкция, като ядрото му е от камъни и пръст, подплътено със скара от дървени греди. Някога гребенът на вала е завършвал с широка стена, изградена от ломени камъни, а за спойка на каменния материал е била използвана обикновена кал.

Разкопки

За стабилната дефанзивна структура на Самуиловата крепост говорят откритите правоъгълни каменни основи на дървена наблюдателна и отбранителна кула върху най-високата част на хълма. Кулата е била свързана чрез конструкция с каменната стена. Останалите два вала имат единна структура на насипа си.

Разбира се, мястото, където е издигната Самуиловата крепост не е избрано случайно. От високия хълм край Ключ има видимост и възможност за контрол и бърза реакция при евентуална заплаха от който и да е край на цялата клисура. Тук е бил команден военно-стратегически пункт на всички сектори на отбранителната система.

Печално за българската история се оказва случилото се край Самуиловата крепост през 1014 г. Тогава тук се разиграва една от най-големите трагедии в историята на българската държава.

Крепост Самуил

Сражението между българи и византийци приключва с победа на византийците. При битката император Василий ІІ, наречен още Българоубиец, разгромява българската войска, предвождана от цар Самуил. Освен, че има абсолютна победа, византийският император взема в плен оживелите български войници. Според тогавашната християнската доктрина пленени християни трябва да бъдат освободени след края на войната. Василий ІІ Българоубиец потъпкал това военно правило и ослепил пленената българска войска, като оставил на всеки сто души по един водач. Цели 14 хиляди български войници били осакатени. Самият цар Самуил успял да се спаси.

През 1982 г. е открит и самият Национален парк-музей "Самуилова крепост". Самуилова крепост и нейните осем километра укрепителни съоръжения са част от 100-те национални туристически обекта на Българския туристически съюз. Днес желаещите да посетят Самуиловата крепост могат да го направят всеки ден от 8.15 ди 16.00 часа, като почивните дни са в неделя и понеделник.

Обектът е част от създаденото през 1966 движение 100 национални туристически обекта на България. За да разгледате другите обекти, кликнете на посочения линк.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.4
50
43
31
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати