Замъкът Белвени

24.06.2010

Замъкът Белвени (Balvenie Castle) е една внушителна бойна крепост в земите на Шотландия, които изобилстват от внушителни фортификационни укрепления. Днес от Белвени са останали само бегли останки и руини от внушителната конструкция, която се е издигала през Средновековието в тази източна част на британската страна. Замъкът Белвени се намира в град Глен Фидич, съвсем близо до Дъфтаун, който е разположен в шотландския район Мори.

Първоначалното укрепление на мястото на днешния замък Белвени е издигнато някъде през 12 век и тогава е била известна под името Мортлах. За повече от 500 години този дворец служи като фамилна крепост на най-могъщите владетели, които управлявали тази част от североизточна Шотландия, а именно кланът Комин, известни със страховития си прякор Черните Комин.

Замъкът Белвени

Те били графове на Бухан. През втората половина на 13 век Черните Комин превръщат Белвени във внушително и респектиращо укрепелние. През началото 14 век замъкът пада под владението на графовете Дъглас, когато Комините били победени от Робърт Брус.

Около 1455 г. графовете на Дъглас изпадат в немилост, защото са смазани от крал Джеймс II. Кралят от своя страна отстъпва замъкът Белвени на Джон Стюърд, който бил граф на Ейтхол. През следващите 250 години Белвени е фамилно владение на семейството на Стюърт.

Жена му се е казвала Маргарет и преди да стане съпруга на графа на Ейтхол, тя става вдовица на осмия граф на Дъглъс, след което получила развод с деветия граф на същия клан. За времето на своето пребиваване в Белвени, Стюърт прави всичко по силите си да превърне крепостта от хладени мрачен средновековен замък в Приятен и удобен за живот възрожденски дворец.

Най-общо Белвени е здраво укрепен замък, с широки стени и наблюдателни кули. Стюърт добавя по-удобните жилищни помещения и спални. След 1755 година Белвени е напълно изоставен и започва да се руши, като многократно е разграбван, събарян и използван за най-различни цели.

Днес замъкът Белвени е собственост на Шотландското правителство, като е отворен за посещения през летните месеци. В близост до замъка е и спиртоварната на Уилям Грант и Синове, които произвеждат известното шотландско уиски Белвени.

2.7
Общо гласували: 3
5 0
4 1
3 0
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати