Река Рейн

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Рейн и замък на нея

Река Рейн (Rhine River) - главната водна артерия на Германия, а долината, която тя образува привлича ежегодишно хиляди и хиляди туристи от цял свят, които идват да се насладят на многото средновековни замъци, исторически и културни паметници, с които изобилстват земите по течението на Рейн. Рейн извира от Алпите, за да може след 1 320 километра да се влее в Северно море. Тази възлова река за цяла Германия е със среден дебит от над 2 000 m3/s. Освен за Германия река Рейн има и огромно значение за мащабите на цяла Европа, като е една от най-важните реки на Стария Континент. Реката е ключов воден път за пренос на стоки още от времето на Римската империя, когато съставлява голяма част от нейната северна граница.

Река Рейн извира от Швейцарските Алпи от високия 3, 353 метра глетчер Рейнвалдхорн (Rheinwaldhorn Glacier). Течението на Рейн преминава през шест държави - Швейцария, Княжество Лихтенщайн, Австрия, Германия, Франция и Холандия преди да се влее в Северно море в голямото морско-речно пристанище на Ротердам. От самите Швейцарски Алпи Рейн тръгва като малко поточе, но набира скорост и воден обем по пътя си към Боденското езеро, който е източник на питейна вода за голяма част от южна Германия.

По течението си нататък Рейн преминава през популярния района на Рейн Фелс Шафхаузен и през големия индустриален град Базел. Именно от тук река Рейн се превръща във важен транспортен канал, като по нея се транспортират множество стоки и суровини чрез плаващите кораби.

Река Рейн

Когато река Рейн навлиза в пределите на Германия, тя на практика става граница между Германия и Франция.

През Рейн Гордж ландшафтът около реката се променя коренно, като образува плодородна долина със стръмни склонове, по която се редят едно след друго ту лозови масиви, ту красиви старинни замъци. Най-накрая река Рейн достига до Холандия, където тече през напълно равнинна местност и където се присъединява към няколко други реки в окончателното си пътиване до крайната точка - Ротердам.

Река Рейн дори е дала името на една средновековна крепост в Германия. Рейнфелс (Rheinfels Castle) е бил някога най-големият и най-внушителният замък на река Рейн. Днес от него са останали за жалост само руините на отминалото му величие. Замъкът е разположен в градчето Санкт Гоар в Германия сред планинска местност, която заобикаля двата бряга на реката. Самият Райнфелс е построен нахълмисто въвишение, а от неговата височина се открива прекрасна гледка към течението на Рейн.

Река Рейн

Любопитен факт в последно време подложи на съмнение реалната дължина на река Рейн. Според германския учен академик Бруно Кремер от университета в Кьолн Рейн е по-къса с 90 километра, отколкото се смята до момента. Според академика река Рейн е дълга 1230 километра, а не 1320 км, както е записано във всички атласи. Холандската правителствена агенция, която отговаря за водните ресурси, също подкрепи твърдението на Кремер. Според холандците реката е дълга 1232 км.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.9
53
42
32
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Възкресия
Възкресия
23.04.2012 21:53
Реин е много красива река.Ходила съм на екскурзия ,,Замъците по Реин,,и съм с хубави спомени.Пожелавам на всеки да може да се поразходи с кораб и да почувства величието на тази пълноводна река
1
0