Лос Анджелис

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Los Angeles

Лос Анджелис, Холивуд – градът на мечтите, или по-скоро на сбъднатата Американска мечта. В буквален превод от испански името на този щатски мегаполис означава „Ангел”, затова и го наричант навярно Градът на ангелите, което е едно красиво метафорично наименование. Матафорично е защото в този модерен, крещящ, лъскав и блестящ днешен Лос Анджелис няма нищо свято и ангелско, а по-скоро само моден писък, скъпи заведения, коли, сгради, бутици и хора, които парадират със своите възможности и постижения в една или друга сфера. Все пак Лос Анджелис си остава една от емблемите на Съединените американски щати като град-мечта за много „мечтаещи” хора по света.

Лос Анджелис е вторият по големина град в САЩ след грандиозния Ню Йорк. Той е разположен в едноименния окръг Лос Анджелис в щата Калифорния. Лос Анджелис е един от главните икономически, културни и развлекателни средища не само за пределите на Северна Америка, но и в световен мащаб. Със своето население от над 8 300 000 души, Лос Анджелис е вторият най-гъсто населен град в САЩ.

Разположен на площ от около 1200 кв. км Лос Анджелис задминава по размери дори Чикаго. В географско отношение Лос Анджелис е уникален с това, че е единственото толкова голямо населено място в САЩ, което е пресечено от планинска верига. За да придобиете реална представа за размерите на Града на ангелите, достатъчно е да знаете, че в посока север – юг Лос Анджелис е с дължина 70 километра, а от изток назапад трябва да изминете 45 километра, за да го прекосите. Официално съществува като град от 4 април 1850 година.

Град на ангелите

Лос Анджелис е изграден върху крайбрежната низина на брега на Тихия океан. През града преминава едноименната река, която извира от Канога Парк в рамките на самия Лос Анджелис, като почти цялото ѝ течение е коригирано с бетонно корито. През годините този втори най-гъстонаселен град в щатите е претърпял доста разтърсващи земетресения, което се дължи на факта, че е разположен в силно сеизмичния район на разлом Сан Андреас. Годишно в Лос Анджелис се регистрират около 10 хиляди земни труса, като някои от сериозните земетресения са това от 1994 година, Санфернандското от 1971 г. и Лонгбийчкото земетресение през 1933 г.

Лос Анджелис е популярен с лъскавите си квартали, в които живота никога не затихва и върви на високи обороти. Тук са Пасадина, Лонг Бийч, колоритните Корейски и Китайски квартал, Венис, но нищо на света не може да се сравни с емблематичния Холивуд. В Лос Анджелис районът на Венис е мястото, където може да се докоснете до атмосферата на плажната океанска ивица. Тук е място за забавления, купони, слънце, палж и морски вълни. Кварталът съществува официално от 1905 година, когато е създаден от тютюневия милионер Абът Кини като морски курорт на 22, 40 км назапад от самия Лос Анджелис.

Лос Анджелис

Когато заговорим за Холивуд, първата асоциация, която изплува в съзнанието ни е кино, кино и пак кино, с което вървят ръка за ръка, тв индустрията, киностудиата, музикалните студиа и всичко свързано с развлекателната индустрия. Холивуд е разположен северозападно от центъра на Лос Анджелис. В Холивуд се намира прочутата Алеа на славата, където заслужили артисти получават своите звездни плочи. Западен Холивуд заедно с Бевърли Хилс образуват лицето на Лос Анджелис. В западната част на Холивуд са разположени и култовите булеварди Сънсет", Сънсет Стрип с техните многобройни и лъскави бутици, ресторанти, нощни и рок клубове.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.1
57
48
33
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
анонимен
анонимен
19.02.2015 08:21
ужас
0
0
Петя
Петя
30.03.2014 16:44
А до името на града не е ли знамето на Великобритания?Някак си няма слисъл... :D
0
0