Заповед на областния управител затвори Дяволското гърло

14.05.2010
Заповед на областния управител затвори Дяволското гърло

От сряда пещерата Дяволското гърло край родопското село Триград е затворена за туристи, съобщи Здравко Василев, кмет на община Девин. Причината за това е заповедта от областния управител на Смолян Стефан Стайков.

До сега пещерата беше стопанисвана от община Девин. Според тази заповед общината трябва да предаде собствеността, тъй като от 6 януари има издаден акт, който обявява Дяволското гърло за държавна собственост.

Въпреки, че общината обжалва този акт в съда, се е съобразила с него и е затворила пещерата. До 9 юни пещерата ще бъде затворена, защото на тази дата е насрочено делото срещу заповедта на областния управител.

Кметът Здравко Василев не може да си обясни защо това се прави в началото на активния туристически сезон. Все пак, Дяволското гърло е един от 100 национални обекта. А сега и пещерняците, съпровождащи туристите са освободени от работа.

Казусът с Дяволското гърло е сложен. Тя е обявена за общинска собственост през 1998 година. А общината е заложила 200 хил. лева приход от туристически такси.

Може би, пещерата ще бъде отдадена на концесия, което като процедура ще отнеме няколко месеца и през този период тя ще е затворена. Общината също ще бъде кандидат, ако се обяви процедура за отдаване на концесия.

Кметът е съгласен, че пещерата трябва да е държавна собственост, но не одобрява начина на отнемането и от общината. И още повече в периода, когато Дяволското гърло е посещавано от туристите.

4
Общо 2 гласували
5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати