Орфически мистерии ще се проведат при Дяволското гърло

20.07.2010
Орфически мистерии ще се проведат при Дяволското гърло

На 24 и 25 юли в Триград ще се проведат традиционните Орфически мистерии. Откриването ще бъде в събота със стародавния обичай „Напяване на китки". Същия ден ще се проведе и преглед на каракачанското куче от 18 часа.

При залез слънце ще бъде представен обичаят „Хващане на жив огън", в който се горят магически билки. След това ще има шествие до Дяволското гърло. Тук ще се извърши жертвоприношение, ще има и нестинарски танци.

Пред входа на пещерата в 21 часа е организиран концерт на рок групи от Родопите. Точно в полунощ участниците в езическите тържества ще чуят националния химн, а празникът ще продължи с дискотека под звездите.

На следващия ден сутринта ще се проведе чайната церемония с известния мурсалски чай. В 9 часа ще има слизане в Дяволското гърло. Специален курбан ще бъде направен на обяд.

Мистериите ще завършат с „Опраталка" - изпращане на гостите. Очаква се за празника тук да дойдат хиляди туристи. Организацията на Мистериите се прави от Министерството на културата, община Девин, кметство Триград и пещерен клуб „Силивряк".

4.3
Общо 4 гласували
5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати