Кападокия убива жителите си с рядък вид рак

12.11.2010
Кападокия убива жителите си с рядък вид рак

Кападокия е една от най-красивите природни местности в Турция, която привлича хиляди туристи с невероятните си забележителности. Ще повярвате ли обаче, че тази красива природа убива бавно хората, които я населяват.

В Кападокия се намира селцето Тузкьой, чийто жители вярват, че земята носи по-скоро смърт. Почти половината от смъртните случаи в това бедно село и в две съседни селца се дължат на рядко срещан вид рак. Той е известен като мезотелиом и това заболяване може да бъде причинено от вид минерали, на които е богата земята в тази турска местност.

Мезотелиомът е причина за много от смъртните случаи и в съседните села Сарихидир и Караин. Като главна хипотеза за високия процент на заболели хора от редкия вид рак се смята досегът им с минерала хермелин. Той се съдържа в камъните, използвани при строежа на домовете на тукашните.

Хермелинът е класифициран в първа карциногенна група от Международната агенция за изследване на рака към Световната здравна организация.

По своята същност мезотелиомът е вид рак, който се формира в лигавицата на гърдите и корема. Злокачествените клетки се образуват в плеврата на белия дроб или перитонеума на корема.

Като причина номер едно за рака се счита продължителното въздействие на азбест. Той е вид минерал, който влиза в съставките на много промишлени оборудвания. Азбестът е бил широко използван до 1970 г., когато за първи път започна да се говори за рисковете от неговата употреба.

Кападокия убива жителите си с рядък вид рак

Продължителното излагане на азбест не води мигновено до злокачествени образувания. Работниците, които са били в пряк контакт с него още през 50-те едва сега развиват рак. Диогностицирането на мезотелиом е трудно, тъй като симптомите наподобяват много други болести. Най-често се бърка с пневмонията, а понякога симптоми изобщо отсъстват.

Местните власти в Кападокия са толкова обезпокоени, че са започнали да изселват населението. Още през 2004 г. селото е обявено за опасна зона и около 250 семейства се преселени в нови къщи, изградени на около 2 км разстояние. Средствата идват изцяло от държавата. Още 2350 души остават в опасния район, но ще бъдат преместени, когато бъдат построени допълнителни жилища.

Властите се надяват, че "новият Тузкьой" ще бъде изграден до края на 2011 г. Турското правителство обаче все още не е взело решение какво да прави с района - дали да покрие селото с асфалт или просто да се опита да ограничи достъпа на хора от района.

3
Общо 2 гласували
5 0
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати