Възстановка на тракийски ритуал на Хасковски минерални бани

13.09.2012

За 29 и 30 септември в Хасковските минерални бани са подготвили представянето на културно развлекателната програма с атракции „Виното на Сабазий – Загрей”.

Тук ще бъдат пресъздадени ритуалите по мачкане на грозде за вино в древнотракийски шарапани. Участници в събитието ще бъдат облечени в дрехи и аксесоари, пресъздаващи времето на траките.

Преди това ще се бере грозде в лозовите масиви и ще се подготвя в плетени съдове за ритуала. На 29 септември тракийския цар – жрец Спараток ще се извърши ритуално жертвоприношение.

Възстановка на тракийски ритуал на Хасковски минерални бани

За вторият ден е предвидено обличане на участниците и киченето на магарета с венци от лозови листа. С танци и под звуците на музика шевствието ще се придвижи към шарапаните.

Тук тракийският цар – жрецът Спараток, боговете Сабазий – Загрей – Дионис – Бакхус, придружени от Орфей, Евмолп и тяхната свита, ще започнат ритуалните действия, свързани с плодородието и благоденствието.

Всеки от боговете ще отправя поздрав към хората, земята, слънцето и гроздето. После той ще разкаже за богатствата в района, оставени от рода му.

4
Общо 2 гласували
5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати