Виа Понтика съчетава археологията с туризма

25.01.2013
Виа Понтика съчетава археологията с туризма

Макар и летният сезон да ни се вижда все още далече туристическият бранш вече мисли за нови атракции за туристите, които ще дадат възможност за запознаване с исторически забележителности по южното Черноморие.

За програмата Виа Понтика ще бъдат отпуснати 6 млн. лева, обеща министъра на финансите. Цел на програмата е да се инвестира в културно-историческия туризъм без да се забравя за науката.

В туристическия проект „Виа Понтика" ще бъдат включени четири крепости, а именно – Русокастрон, Деултум и още две крепости в Обзор.

4 млн. лева ще бъдат вложени и на север, където ще започне работа и по римските терми във Варна, като сумата за тях и другите набелязани за финансиране обекти ще е около 4 млн. лв.

Данните за предходния туристически сезон сочат, че 20 процента от туристите по Южното Черноморие са дошли специално заради проектите около „Виа Понтика". Засилен е интересът към Китен и Царево.

На най-голямо посещение се радва Созопол. Тук вече няколко хотела работят целогодишно. Целта е градът да се превърне в целогодишна туристическа дестинация.

В Община Бургас ще продължи работата по древните бани Аква Калиде – Термополис, църквата и римската вила в Сарафово, кулата Форос. В курорта Слънчев бряг ще бъдат поставени билбордове с обекти от Виа Понтика.

5
Общо 3 гласували
5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати