Кукерландия в Ямбол започва с кукерско хоро

12.02.2013

Пет дни ще продължи тазгодишното издание на маскарадния фестивал Кукерландия в Ямбол. Той ще започне на 26 февруари и ще приключи на 2 март. Своето участие в него вече са потвърдили над 30 групи в двете възрастови категории – до 14 години и над 14 години.

В празника ще се включат изпълнители от Румъния, Португалия, Турция, Гърция, както и далечна Индонезия. Специален гост на Кукерландия ще бъде старши вицепрезидентът на Федерацията на европейските карнавални градове д-р Дейвид Брандао.

Началото на веселието ще бъде дадено с кукерско хоро на хиляди кукери, сурвакари и бабугери от всички краища на страната. В деня на откриването атракция ще бъдат и 3-метровите кукерски маски.

Кукерландия в Ямбол започва с кукерско хоро

В момента се изработват шест нови маски, които след фестивала ще заемат място в алея на маските, която е обявена за територия за забавления на малки и големи.

Гостите на фестивала ще видят претворяването на ритуала Сирни заговезни, което ще се проведе в автентичната обстановка на обновения Етнографски комплекс.

Най-атрактивното събитие ще бъде състезателното дефиле на маскираните, което ще се проведе в последния ден на карнавала – 2 март.

По време на празника ще бъдат организирани традиционния базар на занаятчийски изделия, на кулинарни вкусотии и пенливо вино.

5
Общо 2 гласували
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати