Опасни плажове по морето

18.08.2013

Летуващите на морския бряг трябва да знаят, че през втората половина на месец август съществуват опасности от мъртво вълнение, както и от попадането в дънни ями, образувани от морското течение.

Според специалисти мъртвото вълнение идва с пълнолунието в съчетание с дневните горещини. Пълнолуние ще има и на 21 август. Най-опасни за туристите са неохраняемите плажни ивици.

Поне 15 рискови места има по брега край Варна. Опасност има и на Златни пясъци, където ивицата е дълга, в морето се влиза на плитко, но изведнъж става коварно дълбоко.

неохраняеми плажове

Рискове крие и плажът Кабакум, където се образуват изненадващи ями в морето. През август става опасен и плажът на Камчия, чиято дължина е 2 км. Водовъртежи и подводни течения се образуват при устието на реката.

В курорта Албена по цялото протежение на плажната ивица има 33 спасителни поста. Тук зоната за къпане е обозначена с оранжева шамандура. Червена шамандура има на опасните места, а дънните ями са обозначени в морето с черна шамандура.

Поставени са и необходимите обозначителни табели, които предупреждават хората за опасностите, които могат да ги очакват.

4
Общо 2 гласували
5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати