Гастарбайтери блокираха ГКПП Калотина

30.08.2013

Ако сте решили да отскочите този уикенд до Сърбия за ежегодния Фестивал на сръбската скара, който се провежда в град Лесковац, ви съветваме да не се опитвате да напускате Бъргария през ГКПП Кулата. Огромна, 15-километрова опашка се е образувала на граничния пункт по посока Сърбия.

Стотици леки автомобили на гастарбайтери, десетки автобуси и камиони са задръстили пътя към границата със западната ни съседка. Експертите от Агенция Пътища и КАТ съобщават, това което е видно и с просто око – никой от автобусите, пътуващи по редовни линии към Сърбия и други държави в Западна Европа няма да успее да спази графика си.

Калотина

Причина за километричните задръствания е „голямото прибиране“ на турските гастарбайтери обратно по работните места в държавите от Западна Европа. Всяка година стотици хиляди турски работници си взимат отпуск почти едновременно и заедно със семействата си се завръщат Турция за да отбележат големия мюсюлмански празник Рамазан и да се видят с близките си. Около 20 дни по-късно всички гастарбайтери поемат по обратния път.

Тяхната обща „сезонна миграция“ причинява затруднения при обработването на документите им на граничните пунктови и води до задръствания в районите на ГКПП-ата, затруднено движение по околовръстното шосе на София и натоварен трафик по автомагистрала Тракия почти през целия август и началото на септември.

От Автомобилна агенция Пътища и КАТ съветват българските граждани, които са решили да пътуват към Сърбия или други държави в Западна Европа през Сърбия, да използват някои от по ненатоварени гранични пункта като ГКПП Брегово, ГКПП Връшка чука или ГКПП Стрезимировци.

4
Общо 2 гласували
5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати