Конкурс-надпяване Северняшки славей огласява Велико Търново

27.09.2013

Причини да посетите Велико Търново има много. Едва ли има човек, който да не е чувал за архитектурно-музейните резервати Царевец и Арбанаси. Да не забравяме мултимедийният посетителски център Царевград Търнов, който е разположен в Историческият музей в града, както и уникалния аудио-визуален спектакъл Звук и светлина, който няма аналог в Европа.

Към всичко изброено до тук ще добавим още две причини да посетите старопрестолната столица на България този уикенд. На 27-и и 28-и септември на сцената на Летния театър в града ще се организира Първият фолклорен конкурс-надпяване „Северняшки славей“. Повече от 400 индивидуални участници и фолклорни групи от цяла България са заявили участие в надпяването.

Търново

Организатор на фолкорният фестивал е Сдружение "Анна Фолк Арт", което е създадено от народната певица Ана Борисова. Инициативата се провежда под патронажа на кмета на Велико Търново Даниел Панов и е в подкрепа на кандидатурата на града за европейска столица на културата 2019 година.

Втората причина да посетите града е гостуването на чудотворната икона "Пресвета Богородица – Достойно есть", която ще бъде донесена за поклонение в града. В продължение на една седмица тя ще бъде на разположение на Великотърновската епархия.

Чудотворната икона е дар от Света гора за 100-годишнината на храм-паметник Александър Невски. Тя е точно копие на по-стара икона със същото име и трето официално копие на оригиналната икона. Първото корие е направено за Финландската православна църква, а второто е дарена на Грузинската патриаршия.

Светинята ще бъде изложена в Катедралния храм „Рождество Богородично“, където вярващите ще могат да и се поклонят до 2 октомври, след което ще отпътува за град Стражица.

4.3
Общо 3 гласували
5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати