В Несебър откриха древен релеф на конник

03.10.2013

Лятото си отиде, а с него и тълпите пияни тийнейджъри, които вгорчаваха почивката на любителите на спокойствието и пълноценния релакс. И въпреки че студеното време в голяма степен опровергава очакванията и надеждите за циганско лято, не бързайте да отписвате град Несебър.

Месец октомври е най-подходящото време да си вземете няколко дни отпуск, да подадете газ на магистралата и хоп – да пристигнете в Несебър.

Несебър

Опразнен от тълпите туристи, от врявата на продавачите и клиентите на уличните сергии, градът блести с пълната си красота и привлича любителите на историческия и археологически туризъм.

Една ценна находка от последните дни много скоро ще заема централно място в археологичната експозиция на Музей "Старинен Несебър".

Става дума за откритието на екипа на доц. Анелия Божкова и Петя Кияшкина. При археологически проучвания на северния бряг на полуострова беше открит оброчен релеф на тракийски конник.

Релефът изобразява конник в ход надясно с развято наметало. В детайли се вижда как конят му е повдигнал предния си ляв крак по посока на каменен олтар и дърво, около което има навита змия.

Специалистите предполагат, че релефът е изработен около 2 в от н.е.

Той е доказателство за култа, който е съществувал на територията на антична Месамбрия през римската епоха, към тракийския Херос.

Подобни антични релефи са откривани в землищата на Свети Влас, Кошарица и Горица, но това е първото откритие на подобен артефакт в рамките на самия античен град.

3.7
Общо 3 гласували
5 0
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати