Дават ход на проекта Дестинация Рила?

01.11.2013

Министерски съвет разглежда амбициозния инвестиционен план на френски инвеститори за строеж на мегакурорт Дестинация Рила. Очаква се кабинетът на Пламен Орешарски да даде зелена светлина за изграждането на мега комплекса, който ще се простира върху 8000 хектара между Сапарева баня и Говедарци.

Инвестиционното намерение на френската хотелска верига "Акор груп", PGI Managment, "Шнайдер Електрик", българската строителна компания "Маркан" и "Клъстер Монтан", специализирани в развитието на планински региони и др. ще бъде разгледано от специално създадена комисия.

Дават ход на проекта Дестинация Рила?

Очаква се начело на работната група да застане заместник-министърът на икономиката Бранимир Ботев.

Мегаломанския проект на французите предвижда изграждането на мегакурорт. Предвидената инвестиция е в размер на 550 милиона евро.

Парите са предназначени за изграждането на 155 км. трасе, голф игрище, хотелска база с общо 20 000 легла, 27 лифта и 4000 паркоместа. За нуждите на курорта от изкуствен сняг е предвидено да бъде използвана каскадата Джерман – Скакавица, което ще застраши водния ресурс на София.

Проектът вече беше посрещнат „на нож“ от еколозите и природозащитниците. „Зелените“ протестират срещу построяването на гигантски курорт, чиято обща площ е по-голяма от тази на Боровец, Пампорово и Банско взети заедно.

Според еколозите бъдещето на развитието на туризма в България е в инвестирането и построяването на по-малки ски зони в различни населени места.

Природозащитниците са притеснени, че за реализацията на проект Дестинация Рила ще бъдат изсечени повече от 2 милиона борови дървета от национален парк Рила, което ще доведе до нарушаване на екологичното и природно равновесие в планината.

Еколозите алармират за опасност от обезлесяване на големи участъци от Рила, както и от ерозия. Те припомнят, че голяма част от терените на проекта попадат в границите на национален парк Рила.

Тези територии са публична държавна собственост и съгласно действащият план за управление, строителството върху тях е забранено.

4
Общо 2 гласували
5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати