Непознатата София

05.11.2013
Софийска Баня

Бърза справка в уикипедия ще ви информира, че София е столицата на България. Българската столица е най-големият град в България и е 13-ият по големина град в Европейския съюз. Последните данни за преброяването на населението показват, че в София живеят 1 291 591 души и едва ли има и стотина от тях, които познават скритите потайности на столицата.

Ще ви разведем из някои от най-непознатите места на София, ще ви покажем града откъм неговата непозната, романтична и забавна страна. Ще ви покажем София, каквато не сте я виждали.

Първа спирка – Музей на историята на София

Не се опитвайте да си спомните къде точно се намира. За 84-години от създаването си Музеят на историята на София е имал сграда само 3 години. Очаква се през 2014 година сградата на Централната минерална баня в София (красивата сграда, образец на Византийската архитектура, в близост до ЦУМ и точно срещу Джамията) да стане постоянен дом на музея. Реставрираната баня ще разполага с пълна възстановка на софийска улица от началото на 20-и век, както и с мерцедеса на цар Фердинанд.

Втора спирка – Изоставеният ЖП завод

Достатъчно е да направите само няколко крачки по релсите край централна гара и изведнъж ще се върнете в една различна епоха. Главната железопътна работилница в София е най-голямото железопътно предприятие в страната и едно от първите в София.

ЖП заводът е построен през 1888 година и функционира малко над 1 век. Окончателно затваря врати през 2003 година. Сега изоставените му халета са използват за декори на клипове на фолк, хип-хоп и други изпълнители.

Трета спирка – Храм–паметник Александър Невски

Да, знаем, че всички сте виждали храм-паметника Александър Невски, но виждали ли сте го наистина? Знаете ли, че звънът на камбаните на паметника се чува на цели 15 километра? Иначе казано, дори да се намирате във Врана теоретично трябва да можете да чуете, за кого бият камбаните.

Александър Невски

Малцина са посетителите на Александър Невски, които знаят, че храмът разполага с крипта, в която е подредена постоянна изложба на икони. А знаете ли, че православната църква е построена върху Некропол от времето на Стара Сердика?

Четвърта спирка – Гробницата на княз Александър I Батенберг

Последната обител на княз Александър I Батенберг е разположена на един от най-шумните софийски булеварди – бул. Васил Левски. Въпреки това тя дворът, в който се намира гробницата на княза е толкова закътан, че веднъж влезли, спокойно можете да забравите къде всъщност се намирате.

Надгробният паметник се отличава с уникална архитектура, а ако не ви е страх от духове, може и да влезете вътре. Едно предложение от нас – възползвайте се от циганското лято и посетете гробницата по залез. Обещаваме ви, че това ще е гледка, която няма да забравите до края на живота си.

Пета спирка – Ботаническата градина

Остров на зеленината и тропическия разкош в сърцето на столицата. Софийската Ботаническа градина се намира само на две крачки от паметника на Васил Левски. Това е перфектното място да се срещнете с любими хора или да изпиете сутрешното си кафе. Градината разполага с вътрешен двор с широка беседка и всичко това сред растения, кое от кое по красиви и ароматни.

4
Общо 2 гласували
5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати