Еколози искат включването на Седемте рилски езера в списъка на ЮНЕСКО

09.11.2013

Кръгла маса на тема: "Опазване и устойчиво развитие на Седемте рилски езера" организираха природозащитниците. Тук бе обсъдена идеята за започване на национална мащабна кампания за включването на езерата в списъка на ЮНЕСКО.

Защитниците на природата смятат, че природната забележителност е в реална опасност. Те са категорични, че презастрояването в района, което ще доведе тук повече туристи ще се отрази зле на езерата, които са една крехка еко система.

Присъствието на човека въздейства върху растителността, нарушава чистотата на водите и почвата, отъпкват се значителни територии.

Еколози искат включването на Седемте рилски езера в списъка на ЮНЕСКО

От еко организациите искат държавата да премахне лифтът, който започва от хижа "Пионерска" и стига до хижа "Рилски езера", построен в национален парк "Рила" без валидна оценка за въздействие върху околната среда.

Те считат още, че само включването на Седемте рилски езера в защитения списък за световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО ще помогне да се запази това природно творение.

Според Атанас Костадинов, зам.-министърът на околната среда и водите е убеден, че трябва да се обсъди идеята за „зелен кодекс”, който ще дава възможност за решаване на казуси от подобен тип.

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати