Зимните курорти пазят сезона с цената на всичко

21.01.2014

Необичайно топлото време, което е добре дошло за всички абонати на Топлофикация, е кошмарът на всички концесионери на ски зони в българските курорти. Тази година зимата в България се оказа рекордно топла и суха, което почти провали зимен сезон 2013/2014 година.

Наблягаме на думата „почти“, защото родните курорти са готови да платят космически сметки за ток за 280 оръдия за изкуствен сняг, за да запазят ски сезона. Лъжете се, ако си мислите, че старанията, които полагат, са в името на скиорите и останалите любители на белите спортове.

Машина за сняг

Истината е, че ако ски зоните не работят, веднага се задейства застраховката „Но сноу гаранти“. Световните туроператори предлагат застраховката на своите организирани клиенти, които идват у нас с чартърни полети. Полицата гарантира на чуждестранните скиори, че дори и един-единствен ден да няма къде да се спускат, те имат право на сериозно обезщетение.

В повечето от случаите дължимото обезщетение за ден без ски надхвърля цената на нощувка. Ако британският турист е дошъл тук да покара ски срещу 50 евро на ден, Но сноу полицата му гарантира 75 евро на ден обезщетение.

От друга страна дори и една единствена писта, както и един-единствен ски влек да функционират на територията на курорта, а също и ски училище, обезщетение не се дължи. Друго обстоятелство, което може да задейства застраховката е твърде силен вятър, който да пречи на работата на лифтовете.

„Но сноу полицата“ не се предлага за българи, както и да неорганизирани туристи, които пристигат в България със собствен транспорт. Това е обичайна практика от страна на комшиите ни от Гърция, Македония, Сърбия, Албания и Румъния.

Естествено има известен брой туристи от Великобритания и Русия, които са отменили вече направени резервации. Техният брой е пренебрежимо малък. Това се дължи на факта, че отказът от потвърдена резервация струва на туристите поне 2 нощувки.

Глобалните климатични промени не засягат само България. Сухата и топлото време засегна дори и Алпите. Там снежната покривка и добрите условия за ски спускания могат да се намерят само в курортите с 2000 метра надморска височина.

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати