Отчитат минимален спад на туристите в Банско

17.02.2014

Зимният сезон далеч не е свършил, но първоначалният анализ на туристическия бизнес в Банско отчита минимален спад на туристите спрямо миналата година.

По данни на хотелиерите за периода декември-януари курортният град под Тодорка е бил посетен от около 5 процента по-малко любители на ски спортовете в сравнения със същия период на предходната година.

Празна писта

Според местните това се дължи на липсата на сняг. Анализът на данните е показал, че се променя и начина на организиране на ски почивки. Все повече туристи избират пакети или групови екскурзии, което е напълно очаквано предвид факта, че по този начин зимната почивка излиза значително по-евтино.

От курортния град отбелязват значителен спад на т.нар. „резервации в последната минута“, каквато често беше практиката на комшиите ни от Гърция, Сърбия и Румъния.

Липсата на туристи и слабият сезон принудиха хотелиерите в Банско до обявят невиждани намаления, достигащи до 50 процента, в разгара на зимния сезон.

Безснежната зима не се е отразила така пагубно на туристическия бизнес в Пампорово, откъдето отчитат значителен ръст на туристите. Въпреки пролетното време и факта, че сняг в курорта е валял за последно преди две седмици, пистите в Пампорово са пълни със скиори.

Средната дебелина на снега на пистите в курорта е около 60 сантиметра, като по-голямата част от снежната покривка е от изкуствен сняг. Дневната ски карта в Пампорово този сезон стрва 53 лева.

4
Общо 2 гласували
5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати