Стоунхендж край Симитли

05.03.2014

В близост до две от най-китните села в симитлийска област – село Сенокос и село Мечкул, се намира уникален скален град, който местните жители на шега са нарекли Българския Стоунхендж. Подобно на британския мегалитен паметник българския му аналог - Каменната сватба, е изпълнен с причудливи каменни композиции.

Отделните каменни образувания са разпръснати из склоновете на Пирин планина, само на 2 километра от село Мечкул и на около 12 километра от главния път за Гърция. Монолитните образувания привличат все повече туристи.

Български стоунхендж

Напливът на туристи е принудил част от по-предприемчивите местни жители да се насочат към развитието на селски туризъм. Все повече къщи в двете села предлагат стаи за гости, както и екскурзовод, който да разведе жадните за гледки посетители из местните забележителности.

Наред с каменния град двете села изкушават туристите и с останките от древно римско селище. Симитлийските села се намират на древен кръстопът, през който са минавали кръстоносците, римските и тракийските пътища, както и прословутият „път на виното”.

Сред останалите забележителности, които си струва да посетите, са самодивските вани на река Яна. Няколко корита са издълбани в светлия гранит на реката, а местните разказват, че според легендите в тях нощем се къпят самодиви.

5
Общо 2 гласували
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати