Пловдивски хостел е сред 10-те най-добри в света

02.04.2014

Български хостел беше класиран сред десетте най-добри хотели в света. Класацията е изготвена от туристическата медийна компания Лонли планет, собственост на милиардера Брад Кели. Всяка година Лонли Планет дава своята прогноза за десетте най-добри места в света, като обикновено в тяхната листа липсват най-известните международни хотелски вериги.

Класацията се изготвя на базата на няколко ключови фактора, които се оценяват от тайни клиенти. За да попадне даден хотел в престижната класация, той трябва да притежава следните характеристики :

Стара къща

- Добра гледка, най-вече в естествена среда сред природата;

- Минимално отрицателно въздействие върху околната среда;

- Ниски цени за нощувки;

Съотношението между тези три фактора е ключово за включването на даден хотел в класацията. Стотици служители на компанията, т.нар куратори обикалят хотелите по цял свят и ги оценяват. Обикновено се настаняват за 3-4 нощувки, след което попълват анкетни карти. На тази база се изготвя и класацията.

Ето кои са най-добрите хотели за 2014 година според Лонли Планет:

1. Бакпак, Кейптаун, Южна Африка

Хотелът всъщност е хотелски комплекс съставен от четири чудно красиви къщички. Управлява се от приятелките Лий Харис и Тони Шина, които стартират бизнеса си през 1990 година.

Всяка отделна къща има изглед към планината Тейбол.

Сградите са обзаведени в афхростил. Всички мебели са изработени от махагон, сандалово дърво и ратан. Интериорът се допълва от статуетки от слонова кост, африкански маски, зулуски сувенири от кожа и елементи от ковано желязо.

Нощувките в Бакпак струват около 15 и 40 евро. Обикновено за периода ноември-март места трудно се намират, защото това е летния сезон. Автентичният интериор и минималните цени за нощувка са причината хотелът за втора поредна година да е на първо място.

2. Сидни Харбър, Сидни, Австралия

Този хотел е част от Асоциацията на младежките хостели, които имат много проста концепция. Тяхната амбиция е да настаняват ученици и възрастни хора в хубави хотели, но на много изгодни цени. Идеята принадлежи на германския учител Ричард Ширман. В момента в асоциацията членуват над 4000 хотела.

Сидни

Сидни Харбър носи името на австралийското пристанище, защото повечето от неговите 354 стаи имат изглед към него и крайбрежната зона, както и към операта в Сидни. Нощувката в него струва между 40 и 60 евро.

3. Инкосана лодж, Дракенсберг, Южна Африка

Хотелът се намира в долината Шампан в Драконовите планини, които са по-известни като Дракенсберг. Името му означава принц на езика на зулусите. Инкосана лодж е разположен на 7 км от парка Дракенсберг, който е в списъка на Световното културно и природно наследство.

Само срещу между 10 и 50 евро ще можете да се настаните в апартамент, двойна стая, сламена къщичка или в къмпинга. В цената са включени домашно приготвени закуска и вечеря.

4. Олд Пловдив гестхаус, Пловдив, България

Когато през лятото на миналата година немска журналистка отсяда в прясно реставрирания пловдивски хостел, никой не е предполагал, че тя е таен агент. Хотелът е собственост на Христо Гюлев, който го купува през 2012 година и в рамките на 3 месеца го ремонтира основно.

Близо 95 процента от мебелите в хостела са автентични, закупувани от различни антикварни магазини. Самата къща е произведение на изкуството. Построена е за Георги Хадж Николаид, който през 1905 година я препродава на Георги Шивачев. Нощувката в Олд Пловдив Гестхаус струва между 30 и 49 евро.

5. Гастроф грюнер баум, Глоренца, Северна Италия

Собственик на хотела е Манфред Бахмайер, който купува просторната сграда през 1972 година. Реконструира я и оттогава тя се превръща в предпочитано място за отсядане в Глоренца. Нощувката в някоя от десетте просторни стаи струва между 50 и 80 евро.

6. Озтел, Рио де Жанейро, Бразилия

Хотелът се намира в най-богатия квартал на Рио де Жанейро – Ботафого. Той се отличава с изключително ниски цени за нощувка, които варират от 35 до 50 евро. Интересът към него е толкова голям, че нощувките трябва да се резервират поне половин година предварително.

7. Фаузи Азар ин, Назарет, Израел

Хотелът представлява живописно имение в арабски стил, което е собственост на една от най-известните фамилии в Галилея. Каменната 3-етажна сграда от 18 век има само 10 стаи за настаняване, като цените варират от 30 до 50 евро. Туристите могат да се насладят на 6 метра висок ръчно изрисуван таван, мраморен под в турски стил и панорамна гледка към двор с каменни арки.

8. Уи хостел дизайн, Сао Паулу, Бразилия

Хотелът се намира в квартала Вила Мариана, само на две пресечки от парка Ибирапуера. Стаите се отличават с модерен интериор и мебели в бялата гама. Цените са от 50 до 70 евро за нощунка.

9. Хотел хотел хостел, Сиатъл, САЩ

Хотелът има странно име и нетипичен интериор. Сградата му е облепена на места с теракота, а на други места има открити тухлени стени. Стаите приличат по-скоро на офиси, издържани предимно в сивата гама. Въпреки това е предпочитано място за отдих на хората между 30 години, почитатели на театъра и изкуството. Нощувката в този хотел излиза между 20 и 70 евро.

10. Он дъ корнер, Коломия, Украйна

Он дъ корнер е малка семейна къща за гости, която в последните години неизменно се класира на първото място в класациите за най-добър хотел на Украйна.

Собственост е на Витали Павлюк, който с помощта на най-близките си роднини я управлява повече от успешно. Туристите предпочитат този малък семеен хотел не само заради ниската цена на нощувка, която варира от 10 до 40 евро. Всъщност те са запленени от кухнята.

4
Общо 2 гласували
5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати