Последните девствени кътчета по Черноморието

14.04.2014

Наближава лятото и войната за последните девствени плажове в България се ожесточава с всеки изминат ден. Стотици привърженици на незастроените и естествени плажове се изправят срещу собствениците на имоти по Черноморието, които искат да строят и печелят от собствеността си. В момента положението е по-скоро патово, а коя от групите ще надделее само времето ще покаже.

И докато еколози и собственици спорят, ние ви предлагаме списък с трите най-диви, недокоснати от бетон и арматура плажове по родното крайбрежие.

Див плаж и стъпки

Устията на реките Велека и Ропотамо

Устията на тези две реки се намират в защитена територия. Покрай тях са се образували плажове, които по-скоро напомнят на загадъчна екзотична дестинация, отколкото на български плаж. До това райско кътче може да се стигне само с лодка по реката или по море.

Предвид трудния достъп плажът е предпочитана дестинация на натуристи, разбирайте нудисти. На негова територия са забранени риболовът, къмпингуването и дори паленето на огън.

Плажът Бутамята

Според познавачи този плаж е визитката на Южното Черноморие. Намира се в малък залив на около 90 км от Бургас, заобиколен отвсякъде от гори и скали. В близост до плажната ивица няма постройки. На практика това райско кътче се води южният плаж на Синеморец. Единствените признаци на цивилизация са малките удобства като надуваеми банани, сглобяеми заведения за хранене и чадъри.

Крапец

Този плаж всъщност е част от малко рибарско селце, което е разположена на около 90 км от Варна. Само на километър от плажа, чиято плажна ивица е дълга близо 6 км, се намира Дуранколашкото езеро, което мами любителите на риболова с шаран, сом, платика и раци. А на острова в средата на езерото се намира храмът на богинята Кибела, който е сред най-големите праисторически некрополи в света.

Причината Крипец и други малки плажове в района да останат непокътнати е наличието на военен полигон, на който българската армия е тренирала десанти.

Разбира се този списък може да се допълни и с други не толкова популярни сред масовите туристи плажове като тези в Карадере, Иракли, Дуранкулак и Шабла, Корал и Маслен нос, Силистар, Болата и Алепу, които са запазили в себе си очарованието на природата, чистия пясък и морската вода, мамеща туристите с прозрачната си чистота.

4
Общо 3 гласували
5 0
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати