Туристи маркират екопътека до феномена Вкаменената гора

25.06.2014

Едни от най-тайнствените и живописни забележителности на природен резерват Боровец са вкаменените дървета. Вкаменената гора се намира съвсем близо до село Равен, но до скоро нямаше официален маршрут до нея. Туристите трябваше сами да се лутат из истинските дървета в парка, за да открият скалните феномени сред тях.

Доброволци туристи от община Момчилград сложиха край на това. Те маркираха нова екопътека до уникалните скални образувания. Посетителите ще бъдат насочвани по пътя си от указателни табели, поставени на видни места.

Вкаменената гора

Началната точка на новата екопътека е в района на крайпътна чешма, намираща се между село Равен и село Биволяне, където има обособено място за почивка. От там туристите поемат по приятен маршрут с обща дължина около 3 километра. Маршрутът предлага уникален поглед към някои от най-живописните местности в резерват Боровец.

Вкаменената гора се намира в близост до село Равен, община Момчилград. Според геолозите вкаменените дървета всъщност са скали, образували се преди 25-30 милиона години, когато районът на Източните Родопи са били сцена на засилена подводна вулканична дейност.

Местните вярват, че в далечното минало това е било истинска гора, разположена на крайбрежието на древно море. Но изригнал вулкан и гората била затрупана от горещата лава. Част от дърветата оцелели под слоеве застинала лава, която ги затрупала.

Вкаменената гора е само една от многото забележителности на територията на община Момчилград, която изкушава туристите.

Общинските власти спечелиха европейско финансиране по проект за създаване на парк Кедикчал. Готови са плановете за изграждане на нови екопътеки до Светилището на Орфей край село Татул, до религиозния комплекс Елмалъ Баба, до Еленовото стопанство Студен Кладенец и до връх Дамбалъ.

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати