Увеличават зоните за платено паркиране в София. Узаконяват паяците

11.07.2014

Нова наредба ще увеличи обхвата на Синята и Зелената зона за паркиране в София и ще узакони дейността на паяците, съобщиха от Столичния общински съвет. Наредбата ще бъде гласувана наесен. Нейната цел е да бъде сложен край на съдебните дела, които недоволни граждани водят срещу Столична община.

Сред най-актуалните промени в новата наредба ще бъде възможността за 10 минути безплатно паркиране в Синята и Зелената зона. С въвеждането на десетте минути гратис се цели да се облекчат родители, които оставят децата си в детски градини или училища в центъра. Облекчени ще бъдат и служебните автомобили, които се използват за зареждане на магазини.

Паяк вдига автомобил

С новата наредба ще бъдат променени и други условия за паркиране в центъра на столицата. Преференциалният годишен стикер от 100 и 150 лева вече ще се издава само на един автомобил на човек.

Право на такъв стикер вече ще имат и живеещите по настоящ адрес в зоните да платено паркиране, а не само регистрираните по постоянен адрес собственици на имоти в зоните.

Когато в домакинството има няколко собственици на автомобили, те всички ще имат право на винетка, стига да отговарят и на допълнителните изисквания като шофьорска книжка и голям талон, с който да докажат собствеността му. Всеки следващ автомобил на домакинството ще бъде паркиран по общия ред.

С новата наредба, която трябва да се приеме наесен, Столична община ще се опита да узакони изцяло и дейността на паяците, която в момента е поверена на Центъра за градска мобилност.

В края на юни Административният съд в София обяви за нищожна разпоредба в наредбата за организация на движението в столицата, в която се определят правилата за преференциално паркиране.

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати