Отварят музей на маската в Брезнишко

01.08.2014

Музей на маската ще бъде отворен скоро в брезнишкото село Кошарево, информира директорът на Историческия музей в Брезник Симеон Мильов, цитиран от БТА.

Отварят музей на маската в Брезнишко

Местният Исторически музей и община Брезник са разработили проект и кандидатстват за финансиране по финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и норвежкия финансов механизъм.

Експозицията на бъдещия културен център ще е посветена на тачения в този край празник Сурва и ще включва основно кукерски маски. Тя ще се помещава под покрива на къща, построена през 70-те години на деветнадесети век.

Сега този имот е общински, но още при отчуждаването през 1980 година предназначението му е било за музей, заяви Мильов.

Местното население настоява в музея да има както експозиция с традиционни кукерски маски, така и работилница, в която нагледно да се показва как точно се изработват те. Планира се още създаването на специални ателиета, където да се провеждат и занимания с малчугани.

Предложенията на жителите на село Кошарево обаче не спират до тук. Според тях всяко едно от населените места в региона трябва да има свой кът на сурвакарската традиция в бъдещия музей.

4.3
Общо 3 гласували
5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати